Muškarci ih nisu ni svesni: 4 razloga zbog kojih žene ostavljaju partnere

Muškarci ih nisu ni svesni: 4 razloga zbog kojih žene ostavljaju partnere

Žene koje razmišljaju o razvodu ili raskidu višegodišnje veze ponekad se okreću bračnoj terapiji, kao poslednjoj nadi za spas odnosa sa partnerom. I često se u tim razgovorima sa terapeutom ispostavi da su muškarci, sve do tog trenutka, bili bolno nesvesni onoga što je njihove partnerke mučilo, često i godinama.

Foto: Shutterstock

"To je još jedan dokaz koliko je dobra komunikacija važna u zdravoj vezi", kaže za "Hafington post" Kristina Vilke, terapeut iz Istona u Pensilvaniji.

"Toliko žena se oseća kao da su postale 'nevidljive', kao da se njihov glas ne čuje, kao da ih partner ni najmanje ne ceni", kaže ona.

Evo šta kaže iskustvo bračnih terapeuta, zbog čega se žene najčešće razvode:

Zato što se osećaju kao da ih partner uzima zdravo za gotovo

Za dobru, srećnu, zdravu vezu jako je važno da se i jedna i druga osoba trude. To zahteva određeni napor, dobru volju i veštinu komunikacije. U suprotnom, žena počne da "svodi račune" i shvata da je većinu stvari koje su bile važne u zajedničkom životu uradila - sama. Prirodno, zapitaće se gde je njen partner bio svih tih godina.

Foto: Shutterstock

"Žene se često osećaju kao da je veći deo tereta na njima, naročito emocionalnog. One su te koje stalno iznova i iznova pokušavaju da nađu način da veza opstane i bude snažna", kaže Kristin Dejvin, terapeut iz Njujorka. "Ako im partner ne uzvraća na isti način, ili bar približno na isti način, žena će se zapitati vredi li da nastavi da se trudi."

Zato što se stalno iznova i iznova s partnerom svađaju oko istih stvari

"Kada se žena oseća kao da nema nikakvog uticaja, kada partner ne pokazuje ni najmanji napor da joj izađe u susret, ona počinje da izgovara rečenice 'nikad me ne slušaš', 'stalno to radiš i stalno se posle izvinjavaš, ali izvini više nije dovoljno'", kaže Olga Bloh, terapeut iz Rokvila u Merilendu.

Foto: Shutterstock

"U jednom trenutku, žena će se zapitati da li to više ima smisla. I počeće da traži izlaz iz takve situacije u kojoj njeno mišljenje i želje ne vrede ništa."

Zato što nisu zadovoljne seksualnim životom

Foto: Shutterstock

U većini slučajeva, seks je dobar pokazatelj odnosa među partnerima. Kad se žene žale na probleme u seksu, najčešće se ispostavi da su pravi, veliki problemi zapravo van spavaće sobe, slažu se terapeuti.

Zato što više ne osećaju emocionalnu povezanost, bliskost za kojom čeznu

Foto: Shutterstock

"Ovo je verovatno razlog broj jedan. Kad je žena toliko umorna, toliko nezadovoljna odnosom sa partnerom, da više nema snage ni da pokušava da sačuva bliskost, u najvećem broju slučajeva će se odlučiti na razvod", kaže Vilke.

Zatvoreno za komentare.