Ako vam partner radi ove stvari, nađite boljeg!

Ako vam partner radi ove stvari, nađite boljeg!

Prevara se može prevladati ako su oba partnera spremna da rade na tome, ali ako onaj koji vara očekuje da ćete to jednostavno 'preboleti', ta veza baš nije dobra za vas. Ovo su stvari koje partner ne bi smeo da radi vama.

Foto: Shutterstock

Ako partner od vas traži da promenite neku od bitnih stvari koje vas određuju kao osobu i ključne delove vaše ličnosti, kao što su vera, studije ili karijera trebali biste da razmislite da li treba ostati u toj vezi - ističe terapeutkinja dr Fren Volfiš.

- Veza je uspešna ako odustanete od pokušaja kontrole druge osobe, posebno ako je reč o ljubavnom partneru illi supružniku - kaže ona i objašnjava da će vas dobar partner podržati u vašim ciljevima, umesto da pokušava da vas promeni.

Ako se ne slaže u nečem bitnom, zdrav par će o tome razgovarati nasamo ili na terapiji dok ne postignu kompromis.

Traži pristup vašem telefonu

Tajne među partnerima mogu narušiti odnos, ali to ne znači da nemate pravo na privatnost. To se posebno odnosi na vaše lozinke.

- Tražiti lozinku od vašeg telefona je kršenje granica - kaže doktorka nauke i profesorka na Univerzitetu Northwestern dr Mišel Kerulis. 

- Ako vaš partner oseća potrebu stalno da proverava vaš telefon ili e-poštu, problem je u tome što vam ne veruje, a poverenje je temelj svake zdrave veze - kaže ona i dodaje da ako nemate poverenja, verovatno niste s pravom osobom.

Nabraja ko koliko daje

U najboljim odnosima je teško reći ko daje više jer partneri 'ne postižu rezultat' - kaže dr. Kerulis i napominje da ništa ne ubija romantiku kao takmičenje ko ima više bodova u čišćenju kupatila ili pranju posuđa.

- Biće situacija, npr. nakon gubitka posla ili tokom bolesti, kada ćete morati da odradite sav težak posao jer vaš partner ne može ništa, ali sve se u pravilu s vremenom izbalansira. Ključno je da se ni jedno ne žali kada je red da da sve od sebe - zaključuje.

Foto: Shutterstock

Želi da napravite nešto nemoralno

Nikad ne biste trebali da se osećate kao da morate da čuvate neku nemoralnu tajnu za partnera ili za njega lažete, kaže psihoterapeutkinja Širani Patak. Tajnovitost i laži suštinski štete vašem odnosu i nije fer da vas partner dovede u položaj u kom se osećate kao da morate da birate između njihove ljubavi i onoga što je u redu.

Ako vaš partner želi nešto da sakrije ili slaže, najbolje je pustiti ga da se i nosi sa posledicama toga - kaže ona.

Želi da zanemarite varanje

Prevara se može prevladati s terapijom ako su oba partnera spremna da rade na tome, ali ako onaj koji vara traži 'laki izlaz' ili očekuje da ćete to jednostavno preboleti jer je rekao da mu je žao, ta veza nema smisla.

- Niko ne može očekivati ​​da jednostavno oprostite i zaboravite nešto ozbiljno poput prevare - dodaje dr Patak.

Želi da odustanete od svog posla

Neki muškarci definišu svoju muškost prema tome da li u stanju da budu 'hranitelj' u vezi, što ne odgovara svakoj ženi, posebno ako on zahteva i da zanemarite svoje talente, sposobnosti ili izglede za dobru karijeru zbog njegovog ega, kaže dr. Volfiš.

- Svakodnevno vidim parove koji imaju vrlo srećne i uspešne odnose u kojima je žena glavni hranitelj, a muškarac ima mnogo manji materijalni doprinos, ali razliku povećava tako što radi po kući, brine o deci, kuva i slično - kaže ona.

Foto: Shutterstock

Insistira na nečemu u spavaćoj sobi što vi ne želite

Seks je intiman čin i uvek treba poštovati ​​želje i potrebe partnera u spavaćoj sobi. To podrazumeva da se niko ne sme prisiljavati ili tražiti da radi nešto što ne želi - kaže dr Patak. 

- Ako ste već rekli 'ne' nekom obliku seksa, partner ne bi trebao više da vas ispituje o tome. Ta vrsta prisile pokazuje da vas ne poštuje i da svoje seksualne potrebe stavlja iznad vašeg ugođaja - dodala je doktorka. 

Brani vam priče o nečemu

Svi imaju teške teme o kojima radije ne bi pričali ali izbegavanje razgovora o stvarima koje utiču na oboje može biti jako štetno, posebno ako vam partner uskraćuje pravo na osećaje u vezi toga, kaže dr Kerulis.

- Partner nikad ne bi smeo da vam govori da ne pričate o svojim osećajima. Skupljanje u sebi je toksično, a razgovorom možete doći do korena problema - objašnjava i kaže kako to što je neka tema neugodna ne znači da razgovora ne treba da bude, već da će vam možda trebati savetovanje da biste naučili bolje da komunicirate.

Ignoriše što vas njegova/njena porodica maltretira

Iako treba poštovati ​​odnos partnera s njegovom porodicom, to ne znači da morate prihvatiti da vas vređaju, ignorišu i slično, kaže savetnica i stručnjak za odnose Džulijen Derihs.

- Partner ne bi trebao da traži od vas da zanemarite ružne stvari koje vam kažu njegovi prijatelji ili porodica. Od njega zavisi kako će prema vama postupati njegovi bližnji, pa ako im on dopusti da se ponašaju loše, uvek će tako biti - kaže.

- Partner se mora zauzeti za vas i ne sme da traži da zanemarite ičije ružno ponašanje - zaključila je Džulijen za RD.

Ostavi komentar