6 promena koje se dešavaju nakon venčanja

6 promena koje se dešavaju nakon venčanja

Da ne bude posle da vas nismo upozorili…

Kako vidiš sebe

Više nisi - ja, sada si – mi! Mnogi parovi ne mogu to odmah da shvate i dožive krizu identiteta. Važno je da znate da je nakon stupanja u brak vaš život nije samo vaš, već i vašeg partnera, da ste isprepletani i da zbog toga morate biti posvećeni toj drugoj osobi.

Za neke parove zajedničko prezime može mnogo da pomogne u shvatanju novog identitete, kažu psiholozi.

Brišu se neke granice

Brak je zajednički život dve osobe koje su povezane na više nivoa. Tako i emocionalna intimnost raste, seks može biti još bolji, razumevanje partnera dublje, nesuglasice ređe s obzirom na to da ćete se vremenom sve bolje i lakše sporazumevati, nekada čak i bez reči.

Seks: kvalitet umesto kvantiteta

Seks može vremenom postati sve ređi, ali to ne znači i lošiji. Zpravo, mnogi bračni parovi kažu da im je seksualni život tokom braka postajao sve bolji i bolji. Čak i ako se seks dešava samo par puta mesečno, i dalje imate intimnost, i to lepšu nego ranije, jer su partneri sa kvantiteta prešli na kvalitet.

"Čitanje misli"

Dobra strana braka je mogućnost upoznavanja druge osobe toliko da možete da pretpostavite sve ili barem većinu onoga što taj neko misli, želi, oseća. I to je dobro, jer olakšava zajednički život, tvrde psiholozi i bračni terapeuti.

Možda ćete dobiti na težini

Istraživači Univerziteta u Ohaju otkrili su da je verovatnije da će se žene ugojiti nakon stupanja braka, dok će muškarci verovatno dobiti na težini nakon razvoda. Naučnici su pregledali podatke više od 10.000 ljudi i otkrili da je šansa za najveće povećanje telesne težine bila najviša nakon 30 godina braka.

Studija nije ispitala zašto je to tako, ali stručnjaci imaju svoje teorije: dok starimo, iznenadna promena (poput braka ili razvoda) može biti veći šok za organizam nego što bi bio kada smo mlađi, a to može stvarno uticati na našu težinu.

Radost i tuga su snažne emocije koje takođe mogu dovesti do povećanja ili smanjenja apetita, kažu stručnjaci.

Osećaj sigurnosti

Gotovo svi koji su u braku kažu da je, jedna od najboljih stvari u vezi sa tim osećaj sigurnosti koju ta zajednica pruža. Sigurnosti u svakom smislu: emotivnom, finansijskom, zdravstvenom…

Zatvoreno za komentare.