Zašto srećne ljubavne veze izazivaju gojaznost

Zašto srećne ljubavne veze izazivaju gojaznost

Od romantičnih večera, do slatkiša u kojima uživamo zagrljeni ispred televizora… Nije ni čudo što srećno zaljubljeni parovi posle nekog vremena počnu da se goje.

Naučnici su potvrdili da taj osećaj da smo se "skrasili" stvarno povećava i šanse da dobijemo koji kilogram viška, a evo i zašto. U Australiji je nedavno završena studija koja je trajala čitavih 10 godina, tokom koje su naučnici prikupljali podatke o životnom stilu, navikama i težini 15.000 ispitanika.

Ispostavilo se da su tokom tog perioda osobe koje su bile u stabilnoj vezi dobile više kilograma od onih koji su bili bez partnera, iako su oni koji su u vezi generalno imali zdravije životne navike.

Uzrok tome najverovatnije je to što posle nekog vremena više nemamo potrebu da impresioniramo partnera. Kad dođu deca, kilogrami se gomilaju još brže, pošto roditelji imaju običaj da "završavaju" dečje obroke "da se ne baci".

Kad prestanete da osećate potrebu da impresionirate partnera, da budete privlačni i vitki, počinjete da jedete više, ili da jedete namirnice koje sadrže više masti i šećera. Deo "krivice" odlazi i na sve one večeri koje ste proveli grickajući nešto uz omiljene serije…

Ali, interesantno je da osobe koje žive u braku generalno prave bolje izbore kad je o hrani reč, jedu više voća i povrća, ređe konzumiraju brzu hranu… od onih koji žive sami. Doduše, kad ste u braku, mnogo češće imate i porodična okupljanja i proslave koje se "vrte" oko hrane.

Pa ako ne želite da budete srećni i debeli, vi pazite šta jedete. Onaj ko vas voli neće vas voleti manje ako se ugojite, ali svakako će želeti da budete što je moguće zdraviji. A to znači da i o kilaži treba da vodite računa.

Zatvoreno za komentare.