Zašto počinjemo da ličimo na partnera tokom vremena

Zašto počinjemo da ličimo na partnera tokom vremena

Brojna istraživanja pokazala su da parovi koji su u dugim i srećnim vezama vremenom počinju da liče jedno na drugo, a sličnosti se odražavaju i svakodnevnim navikama, načinu razmišljanja i ponašanja, pa čak i u fizičkom izgledu.

 Foto: Shutterstock

I dok su neke promene očekivane, druge bi mogle da vas iznenade, a kako bismo vas pripremili na sve, u nastavku smo izdvojili najčudnije sličnosti koje razvijaju srećni parovi:

Fizički izgled

Jeste li ikada primetili da parovi koji su dugo u vezi počinju fizički da liče jedno na drugo? To je, naravno, nemoguće.

 Foto: Shutterstock

Ipak, razlog zašto vam se to čini jeste taj što s godinama počinju nesvesno oponašati jedno drugo i koristiti iste mišiće u licu i telu, otkrilo je istraživanje koje je 2009. godine sproveo odsek za psihologiju Univerziteta "Cincinnati". To se odražava u sličnim pokretima i izrazima lica koji mogu ostaviti dojam fizičke sličnosti. 

Prehrambene navike

Srećni parovi vremenom stiču iste prehrambene navike, odnosno počinju da jedu jednake porcije, tvrdi nutricionistica Liza Jang u svojoj knjizi "The Portion Teller Plan" i naglašava da je to i jedan od glavnih razloga zašto se žene ugoje u vezi.

 Foto: Shutterstock

- Muškarci obično jedu više od žena, pa žene u vezi najčešće povećaju svoje porcije obroka - objasnila je ona.

Način govora

Osim sličnog kretanja i izraza lica, srećni parovi vremenom počinju i da zvuče isto, tvrdi autor knjige "Moć dvoje ljudi" ("Powers of Two"), Džošua Volf.

 Foto: Shutterstock

Osim u načinu govora, te sličnosti se odražavaju i u rečima koje biraju, kao i načinu na koji slažu rečenice. Srećni parovi obično razvijaju i svoj "tajni" jezik, odnosno interne fore, fraze, nadimke pa čak i izmišljene reči koje samo oni razumeju.

Zatvoreno za komentare.