5 navika koje muškarci ne smeju da izgube kada se ožene

5 navika koje muškarci ne smeju da izgube kada se ožene

Ono čemu se danas mnogi dive kada sretnu stariji bračni par na ulici jeste njihova bliskost iskazana najbanalnijim činom držanja za ruku. A upravo je dodir dlanovima prvo što muškarci u braku ignorišu, i ono za čime žene ište. Ovo su navike koje muškarci ne smeju da izgube kada se ožene.

Foto: Shutterstock

Sitnice koje nijedan muškarac ne sme prestati da radi kada se ožene možda se čine banalnim, ali one su takođe temelj za dugotrajan i dobar brak.

1. Držanje za ruku

Najjednostavniji čin zajedništva i pripadnosti jedno drugome koje parovi na početku veze bez pogovora održavaju jest držanje za ruke. Iako zvuči banalno, važnost ovakvog dodira i toga što brojne žene insistiraju na njemu je opravdano.

Naime, istraživanje provedeno u Švedskoj obuhvatilo je srećno udane žene koje su bile izložene stresnim situacijama. Prateći njihovu moždanu aktivnost prilikom izlaganja blagim elektrošokovima, dokazana je za 45 posto manja reakcija na stres prilikom kojeg su ispitivane žene držale svog supruga za ruku.

Dodir zbližava, uzrokuje ispuštanje hormona sreće i pojačava međusobne osećaje.

2. Hodanje jedno uz drugo

S godinama muškarci gube zaštitnički osećaj prema ženi, naime čin osvajanja i jednom izrečeno "da" pristanak je koji u njima zadovoljava osećaj uspeha. Stoga ne čudi loša navika da prilikom obavljanja zajedničkih obaveza u javnosti zaboravljaju na suprugu i umesto da hodaju uz nju, jure do nekoliko koraka ispred.

Jedna je to od najgorih navika, tvrde stručnjaci, koju oženjeni muškarci rade. Osećaj pripadnosti i zaštite velikim delom označava i zajednički hod, rame uz rame. Pri tome ne morate biti u bliskom kontaktu prebačene ruke preko ramena, ali zajednički korak pogled je i prema zajedničkoj budućnosti.

Foto: Shutterstock

3. Otvaranje vrata

Jedno od pravila svakog bontona jest da gospodin dami otvara vrata, ali današnji nedostatak kavaljera istisnuo je i tako banalan čin. Svaka žena će priznati, koliko god ona samostalna i samosvesna bila, da je takav gest jedan od najlepših iskaza poštovanja prema njoj.

Ništa drugačije nije ni sa udatim damama, upravo u braku svaki muškarac treba da ostane gospodin do kraja.

4. Zajednička putovanja

Pogled na početak veze svakog para sadrži i uspomene s putovanja. Odlazak udvoje, pa makar na jednodnevni izlet u blizini sopstvenog doma, probudiće osećaj zaljubljenosti, poriv za novim upoznavanjem karaktera osobe koju volimo i, najvažnije od svega, zbližiti supružnike.

Istraživanja su pokazala da upravo žene planiraju putovanja, a muškarci ih smatraju gnjavažom, što je potpuno pogrešno. Strast i ljubav u vezi s vremena na vreme valja oplemeniti i ovakvim kompromisom.

Foto: Shutterstock

5. Urednost i higijena

Mirisan, čist i uredan - takvi su muškarci na početku veze, tj. tokom procesa osvajanja žene svojih snova. No prsten na ruci kao da ih u tom segmentu oslobađa od bilo kakve potrebe za brigom o samom sebi.

Tačnije, očekuju od supruge da vodi računa o čistoj odeći, razbacanim čarapama na podu i ostavljenom mokrom podu u kupatilu nakon tuširanja. Ali supruga nije mama i to se ne sme zaboravljati. Naime, te sitnice najčešći su uzroci svađa u braku, a problem su upravo muškarci.

Ostavi komentar