Nedostatak samopouzdanja uništava vašu vezu

Nedostatak samopouzdanja uništava vašu vezu

Volimo nekog i taj neko voli nas, ali ipak se stalno preispitujemo da li je sve u redu, sumnjamo da li smo mu dovoljni, i imamo osećaj da samo ljubav nije dovoljna u celoj priči.

 Foto: Shutterstock

U principu i nije - važno je poverenje, tolerancija, to da sa tim nekim delimo iste poglede na svet, vrednosti, a ništa manje važno od svega ovog nije ni to da moramo da se dobro osećamo u svojoj koži. Da budemo svesni svojih vrednosti, ne da ih precenjujemo, ali nikako ni da ih potcenjujemo. Jer kako to činimo, sigurno se neće dobro odraziti na naš odnos sa partnerom.

Zašto imamo manjak samompouzdanja?

Ovo je zapravo kompleksna tema, i zahteva više prostora od jednog pasusa. Neretko se radi o "nedostacima" po pitanju fizičkog izgleda, čak i onda kada oni nisu objektivni, već se možda odnose samo na period detinjstva - kada smo imali višak kilograma, problem sa bubuljicama i sl. I koliko god nam drugi govorili da to nije objektivno tako, mi smo ostali "zaglavljeni" u tom periodu kad sve te nesavršenosti jesu bile realne.

 Foto: Shutterstock

Sa druge strane možemo mati problem sa sampouzdanjem ukoliko nismo uspešni, a neko pored nas jeste, kada nam stvari ne idu onako kako smo zamislili.. U svakom od ovih slučaja ono što je najvažnije jeste ne ignorisati problem, već glasno ga artikulisati i pronaći način da ne zavisimo od tuđeg mišljenja, jer sve ove nesigurnosti uglavnom su posledica naše bojazni kako ćemo mi, ili naše ponašanje durgima izgledati, da li će to u njhovim očima biti dovoljno dobro.

Znaci nedostatka samopouzdanja

A ovo su signali da na koje bi svakako trebalo da reagujete, kako manjak sampouzdanja na kraju nebi loše uticao ne samo na vaš odnos sa partnerom, što jeste naša prva tema u ovom tekstu, već i na druga životna polja.

Potreba za privlačenjem pažnje

Ovo je sasvim logična posledica, koja može biti i te kako iritantna vašem partneru i drugima, jer se uglavnom radi o prenaglašenom ponašanju. Uglavnom se trudite da budete glasni, nekad ste prenapadni, jer imate utisak da će vas drugi samo tako primetiti. 

Pesimističan stav

Pesimizam ume da bude jako neprijatan kada je konstantan, a osobe koje ne veruju u sebe sve vide bezizlaznim i uzaludnim.

 Foto: Shutterstock

Janso je onda koliko to ima loš uticaj na ljubavnu vezu, jer niko od nas ne želi pored sebe nekog ko će uvek videti samo lošu stranu medalje, i kome će čaša uvek biti do pola prazna. 

Nedostatka volje i inicijative

Oni koji ne veruju u sebe, nisu kadri ništa ni da preduzmu, bilo po pitanju sebe samih, ili odnosa sa partnerom. I to je opet povezano sa njihovim pesimističnim stavom, oni ne vide poentu, a manjak samopouzdanja ih čini nedovoljno kadrima da pokušaju da se za nešto izbore. Svaki odnos u kom se neko ovako ponaša je pre ili kasnije osuđen na propast.

Lenjost

Lenjost proizilazi iz prethodner stavke - ona je samo inertni odgovor na odsustvo volje za bilo kakvim napretkom.

Prilagođavanje partneru

I šta na kraju možemo da zaključimo kako se u vezi ponaša neko kome manjka vere u sebe, ko se uvek plaši neuspeha i radije bira da ništa ne čini? Takva osoba se u vezi uvek prilagođava ovoj drugoj - partnerovim izbori postaju i njeni, od onih najbanalnijih sitnica pa do životno važnih odluka. I možda pomislite da je to dobar razlog zbog kog bi nas neko želeo pored sebe, ali je zapravo suprotno - pre ili kasnije svi mi shvatimo da ne želimo nekog ko ni najmanje ne veruje u sebe, i da nema ničeg privlačnog u tome da nam se neko uvek i u svemu prilagođava.

 Foto: Shutterstock

Bilo da sebe smatramo za nekog sa samopouzdanjem, ili bez njega, svakako je dobro pročitati ove redove, ali  i primeniti nešto iz njih. Mi želimo da vam sampouzdanja nikad ne manjka, i da ne zaboravite da morate da volite sebe da bi vas neko drugi voleo.

Zatvoreno za komentare.