Nije sve izgubljeno - da li se pitate koje su prednosti romantične veze u 40-im?

Nije sve izgubljeno – da li se pitate koje su prednosti romantične veze u 40-im?

Pretpostavljamo da kod mnogih žena koje su prešle četrdesetu godinu ova ideja izaziva, ako ne paniku i strah, onda svakako osećaj nelagode. Koje su prednosti romantične veze u 40-im?

Foto: Shutterstock

Naša ideja je da vas pomisao na vezu u petoj deceniji ispuni: radošću, znatiželjom i iščekivanjem ogromnog broja prilika koje se otvaraju. Kao ona čaša, napola puna ili poluprazna.

Mi smo sigurni da je u ovom slučaju ovo prvo. Stekavši iskustvo i samopouzdanje, znajući šta su istinske poteškoće i naučivši da cenite život, upravo ste na pragu lepih i zanimljivih promena.

Raniji strahovi su iščezli

Od sada ništa ne gubimo, već samo dobijamo. Kad nam je bilo dvadeset, činilo se da u ovom životu treba dobiti sve i najbolje.

Takvu poruku šalju društvo i mediji, a tome je teško odoleti u mladosti. U igri su bili: najbolja karijera, venčanica i uspešan brak, deca. I svi su se smrtno bojali gubitka.

Tek sada zastanemo i razmislimo. Umorni od trke i večnog međusobnog nadmetanja, želimo da se opustimo i počnemo da uživamo u životu. Napokon smo oslobođeni straha od neuspeha koji nas je pre proganjao.

Završeno je utrkivanje

Pomirili smo se s onima s kojima smo se u mladosti beskrajno borili: roditeljima, bivšim supružnicima, vlastitim telom koje nam se činilo nesavršenim.

Foto: Shutterstock

Manje sebi predbacujemo što smo loše majke, našle smo zajednički jezik s mnogim našim unutrašnjim demonima. 

Pa čak i ako dignu glavu, ženska mudrost koju smo stekli pomaže nam da ih gledamo sa smislom za humor. Mirnije prihvatamo svoje nesavršenosti, ne pokušavamo prigrliti neizmernost i postati pobednici u svim područjima života.

Novi doživljaj zabavljanja

Napokon smo se približili sebi i svojim istinskim željama i ne moramo hitno i po svaku cenu pronaći princa na belom konju. Ne zavaravamo se i ne tražimo nepostojeći ideal.

Potrebna nam je bliskost i razumna osoba. A mi smo zauzvrat spremni postati osetljivi partner koji zna da ne vredi svađati se oko sitnica, oprostiti nesavršenosti zarad suštine koju cenimo na njemu.

Naučili smo da vrednujemo prave kvalitete osobe. Teže nas je šarmirati trikovima koje smo pre, zbog neiskustva, mogli uzeti za iskrenost.

Nećemo zuriti u telefon ako iz nekog razloga nije zazvonio. Na loš dejt lako možemo zaboraviti, jer sada dobro znamo koliko vredimo.

To nas čini drugačijim od osobe koja smo bili pre dvadeset godina. Položili smo određene životne lekcije, učili na greškama, a pred nama je još puno toga.

Zatvoreno za komentare.