Nikako nemojte to raditi - navika koja može da naškodi vašoj vezi ili braku!

Nikako nemojte to raditi – navika koja može da naškodi vašoj vezi ili braku!

Studija objavljena prošle godine pokazala je da ovo može da dovede do osećaja nepoverenja i udaljavanja. Ovo je navika koja može da naškodi vašoj vezi ili braku!

Foto: Shutterstock

Ovo vam sigurno zvuči poznato, bez obzira na to da li se radilo o vašem partneru ili vama. Sedite sa romantičnim partnerom, pričate nešto i u jednom trenutku shvatite da vas uopšte ne sluša, već je fokusiran na svoj telefon.

Iako se možda ne čini kao ozbiljna stvar, ta pojava, koju su u Americi nazvali "phubbing" (od "phone" i "snubbing"), a mi je možemo nazvati "fokusiranost na telefon", sve je češći razlog nezadovoljstva u braku, piše NY Times.

Studija je pokazala da takvo ignorisanje može dovesti do osećaja nepoverenja i udaljavanja. Drugo istraživanje je pokazalo da partner koji ignoriše, često bude isto tako ignorisan, i to je ta navika koja može da naškodi vašoj vezi.

"Phubbing" može da bude niz različitih ponašanja - od gledanja u telefon usred razgovora, do proveravanja telefona čim razgovor malo zastane ili pak stalnog držanja telefona u ruci i gledanja u ekran, objasnio je psiholog specijalizovan za parove i porodice na Univerzitetu Northwestern, Entoni Čembers.

Dodaje kako je to problem sa kojim se parovi najčešće susreću. No, dobra vest je da se takvo ponašanje može promeniti, što dovodi do poboljšanja odnosa među partnerima.

Definišite granice: Iako su retki parovi koji raspravljaju o tome koliko će i kako koristiti tehnologiju u svojim vezama, to bi pitanje trebalo biti jednako važno kao i ono gde ćemo živeti ili kako ćemo urediti naše finansije.

Predlog je da partneri dogovore vreme ili mesto na kojem se neće koristiti telefoni ili računari, na kojem će biti posvećeni jedno drugome. Na primer, istraživanje je pokazalo da kad ljudi drže svoje telefone na stolu tokom obroka, više su rastreseni i manje društveno angažovani.

Recite šta vam smeta: Ako je jedan partner fokusiran na pametni telefon ili računar, a drugi samo ćuti i u njemu ključa, teško da će se situacija popraviti.

Ključno je dati partneru do znanja da takvo ponašanje nije prihvatljivo i da dovodi do osećaja povređenosti, frustracije i omalovažavanja.

Komunicirajte: Komunikacija je ključna u svakoj vezi. Pa ako jedna osoba u vezi ima osećaj da je druga ignoriše, iako su u istoj prostoriji, jedan od najjednostavnijih načina da privuku pažnju je da pokušaju komunicirati.

To može da bude jednostavnim dodirnom kojim će izbaciti partnera iz fokusa usmerenog na telefon ili pak slanjem poruke sadržaja poput "digni pogled" ili "uzmi pauzu", čime će skrenuti pažnju na sebe.

No, nakon što je pažnja dobijena, važno je i jasno i glasno reći šta od partnera očekuju ili trebaju. Pa makar to bilo da ostavi telefon po strani.

Zatvoreno za komentare.