Niste bili u vezi, a patite - kako preboleti imaginarnu vezu?

Niste bili u vezi, a patite – kako preboleti imaginarnu vezu?

Imaginarna veza je jednostrani odnos u kojem jedna osoba razvija osećanja prema osobi s kojom je možda bila samo na jednom sastanku, a ponekad ni to. Kako preboleti imaginarnu vezu?

Foto: Shutterstock

Preboleti raskid s partnerom je jedna od najtežih stvari koje čovek treba da učini.

Međutim, šta se događa kad pokušavate da prebolite nekoga s kim nikad niste ni bili u vezi? To je imaginarna veza, jednostrani odnos u kojem jedna osoba razvija osećanja prema osobi s kojom je možda bila samo na jednom sastanku, a ponekad ni to. Ovakav odnos uključuje sanjarenje, pa čak i zamišljanje zajedničkog života s tom osobom.

Kako preboleti imaginarnu vezu?

Možda je drugi sastanak bio potpuno grozan ili druga strana nije toliko zagrejana za vas. Šta god se dogodilo, nije uvek lako odreći se fantazije. Ana Ričards, stručnjakinja za veze i osnivačica erotske platforme Frolicme, kaže da je maštanje o nekom potpuno normalno.

- Naša zaluđenost je način na koji nam mozak pokazuje da je neko jako zgodan. Prelazimo u svet mašte mešajući naše misli sa stvarnošću - navodi Ričardsova.

I zato je ponekad teško zaustaviti tu maštariju.

- Čak i ako nikad niste bili u vezi, možda je to bila situacijska veza ili simpatija, lako je emocionalno se vezati za ideju o nekom ili njihov potencijal - kaže Hejli Kin, stručnjakinja za veze.

I kad upoznate njihov pravi karakter i to vas dovede do razočaranje, još uvek, govori Kin, možete osećati žaljenje za mogućnošću onoga što su predstavljali.

Kako preboleti?

Trebalo bi prvo realno sagledati situaciju.

- Morate početi u svojoj glavi odvajati svoju ideju o tome ko su oni i kakvi su zapravo u stvarnom životu. Možda je početak upoznavanja s njima bio neverovatan, a zatim je vaša veza s njima krenula nizbrdo. Umesto da se fokusirate na to kako su se ponašali kad ste ih prvi put sreli, vreme je da shvatite da je pravi odnos onaj koji imate s njima danas - objašnjava Kin.

Najbolji način da to osvestite je napisati na papir. Započnite sastavljanjem spiska od 10 razloga zašto ste nekompatibilni.

- Nije dobro imati imaginarnog partnera koji je uspešan, privlačan i zabavan, ako retko odgovara na vaše predloge da se nađete - istakla je Kin.

Kad shvatite da „prava veza“ s tom osobom nije baš tako čarobna, lakše je otpustiti i imaginarnu vezu.

I Ana se slaže da je vreme da počnete da mislite na sebe i da vam je potreban muškarac koji će misliti na vas.

- Vratite fokus na sebe, svoje intimne i lične potrebe i to kako želite biti obožavani i voljeni. Tako kada dođe prava osoba, bićete spremni jer nećete biti emocionalno zaokupljeni nekim ko nije tu za vas - ističe Ričards.

Stručnjaci upozoravaju da su mnogi i dalje u iskušenju da ganjaju tu osobu ili simpatiji daju još jednu priliku, piše 24sedam.

- Zapamtite da svaku vezu treba graditi sa dve strane... Trud mora biti 50/50, a jednostavno nije moguće stvoriti odnos ako je taj napor jednostran. Dakle, umesto da se više trudite ili jurite, napravite korak unazad kako biste se stvarno usredsredili na svoje standarde i ono što vam je potrebno od partnera - kaže Hejli.

Kad to razjasnite, dodaje Hejli, počeće otpuštanje zamišljene veze, a to će vam pomoći da oslobodite prostor u glavi, poboljšate samopouzdanje i pronađete vezu u stvarnom svetu koja će vas usrećiti.

- Osim ako vam neko ne uzvrati ljubav, on je samo predmet vaše pažnje - zaključila je Ana.

Zatvoreno za komentare.