Nije prijatno, ali važno je znati - Kako se nositi sa odbijanjem?

Nije prijatno, ali važno je znati – Kako se nositi sa odbijanjem?

Bilo koji oblik odbijanja je neprijatan. Bilo da je odbijanje u vidu vaše aplikacije za novu radnu poziciju ili za prijem na fakultet vaših snova.

Foto: Shutterstock

Svakako na samom vrhu nepoželjnih odbijanja nalazi se ono koje dolazi od strane osobe koja vam se dopada. Kada se to dogodi, nepodnošljiv bol je stanje koje sledi.

Upravo ta bol može vas navesti da izgubite volju za ostvarenjem svojih ciljeva i da stvorite negativnu sliku o sebi. Ako ne znate na koji način da se nosite sa odbijanjem koje je usledilo, vrlo lako se možete naći na samom rubu depresije.

Dozvolite sebi da osetite bol

Ako želite da prevaziđete to što vas je neko odbio i povredio, morate pre svega prihvatiti činjenicu da se to zaista desilo. Možda ste i ranije čuli za ovaj savet, ali šta to zapravo znači?

Morate sebi, koliko god teško bilo, dozvoliti da osetite bol. To je proces koji traje i koji donosi sa sobom mnogo suza i tuge, ali koji je prolazan, ako mu dozvolite da prođe kroz vas.

Povedite računa o sebi

Klasičan odgovor na odbijanje je onaj u obliku tuge, besa i osećaja potištenosti. U tim trenucima verovatno vam dođe da vrištite i plačete iz sveg glasa. Međutim to vam neće pomoći da prevaziđete bol. Povedite računa o sebi i izbacite negativne emocije na zdrav način putem vežbanja ili meditacije.

Shvatite razlog odbijanja

Ponekad se toliko utapamo u jezeru bola koje je stvorilo odbijanje da zaboravimo da ispitamo zašto je do njega uopšte i došlo. Ako preispitate svoje postupke i sagledate širu sliku, čak i onu iz njegovog ugla možda možete dobiti predstavu o tome šta ga je navelo da vas odbije.

Možde ste bili previše navalentni ili u ovom trenutku on jednostavno nije spreman za vezu. Razlog bi vam mogao u velikoj meri koristiti.