Osnovne veštine za stvaranje zdravih odnosa - muškarcu treba žena koja zna kontrolisati emocije

Osnovne veštine za stvaranje zdravih odnosa – muškarcu treba žena koja zna kontrolisati emocije

Postoje četri faze kroz koje prolazimo tokom života kako bismo došli do srećnih veza: razumevanje vlastitih potreba, odabir pravog partnera, izgradnja snažne veze, okončavanje nezdravih odnosa.

Foto: Shutterstock

Psihologinja Džoan Davila sa Univerziteta Stony Brook u Njujorku smatra da su sledeće stvari ključne za izgradnju zdravih odnosa:

1. Pravilno analiziranje. Analiza situacije nam omogućava da shvatimo šta se dešava oko nas ali i da naučimo neku lekciju. Ovo je takođe jako važno u ljubavnim vezama.

To nam pomaže da postanemo svesniji naših vlastitih greški i sprečimo probleme koje one mogu prouzrokovati.

Pravilno analiziranje nam pomaže da bolje razumemo sebe, svoje potrebe i želje, ali isto tako i partnerove.

2. Pravilna komunikacija. To znači da trebate znati razgovarati tako što nećete samo pričati, već i slušati svog partnera.

Pravilna komunikacija ne znači da morate izbaciti psovke, ne smete se svađati ili povisiti ton, baš naprotiv - sve su to stvari koje se dešavaju tokom komunikacije. 

Ono što je bitno jeste da ne nadjačavate svog partnera u svojim izlaganjima, već da saslušate šta on ima za reći i da ga razumete.

Zapamtite, kada cenite potrebe jedni drugih biće manje svađa i nesporazuma.

3. Držanje emocija pod kontrolom. Ova veština pomaže da ostanete smireni u stresnim situacijama i da racionalno procenite svaku situaciju.

Što je najvažnije, ta veština je važna za sva polja vašeg života, ali u velikoj meri za ljubavne odnose. Na primer, čekate odgovor partnera na vašu poruku. 

Vreme prolazi, a on ne odgovara. Postajete nervozni, ljuti, proveravate telefon svaki minut i dobijate želju da ga nazovete ljutito još sto puta.

Ali ako ste naučili da kontrolišete svoje emocije, onda ćete sebi reći: „Smiri se, dobićeš odgovor kada bude mogao odgovoriti." ili "Nema smisla gledati u telefon svakih pet sekundi, očigledno je zauzet."

Sve ovo možda izgleda kao težak posao, ali nagrade su ogromne, zato je važno da se potrudite.

Izvor: pult24.info

Zatvoreno za komentare.