Jedna stvar može potpuno da promeni vaš odnos

Jedna stvar može potpuno da promeni vaš odnos

Nedavno sprovedene studije pokazale su da je praštanje ključan "sastojak" uspešnih ljubavnih veza. Tačnije, sposobnost da se traži i pruži oproštaj jedan je od najznačajnijih faktora koji doprinose zadovoljstvu u braku i ljubavnoj vezi.

Photo: Pexels

Razumevanje o tome kako da oprostite sebi i drugima potiče od prihvatanja i priznavanja činjenice da možete da budete povređeni. To takođe znači da ste spremni da izađete iz uloge žrtve i preuzmete kontrolu nad svojim životom.

Parovi koji praktikuju praštanje u braku mogu sebe da poštede toksične ljutne ili besa koji ih sprečava da osećaju onu povezanost koju su nekad osećali.

Photo: Pexels

Imajte na umu da ako niste sposobni da opraštate partneru, ali i sebi, to može da dovede do gomilanja negativnih emocija, a posledice mogu da budu emocionalna i seksualna udaljenost među partnerima, tvrdi Teri Gasper sa Gotman instituta.

Uzmimo za primer par čija su izmišljena imena Ana i Marko. Ana se naljutila na Marka kada je saznala da se bio u kontaktu sa svojom bivšom devojkom, on je za to preuzeo odgovornost i izvinio se, ali ona neće da mu oprosti.

U poslednja dva meseca, Ana se potpuno isključila iz veze, u emocionalnom i seksualnom smislu i nije sigurna u to koliko je on posvećen njihovoj vezi.

Problem je u tome što zadržavanje tih negativnih emocija često dovodi do povlačenja i do manjka ranjivosti, a vremenom to može da naruši poverenje među partnerima.

Photo: Unsplash

Dakle, taj par, Ana i Marko, zaglavili su u negativnom obrascu interakcije. Da li je moguće da ona opet izgradi poverenje prema svom partneru, nakon što se osetila izdanom jer je njoj iza leđa bio u kontaktu sa bivšom?

Postepeno, on mora da dokazuje da mu je veza sa njom na prvom mestu i da pokuša da povrati poverenje, rečima i delima. Sa druge strane, trebalo bi da ona preuzme odgovornost za svoje reakcije i da pokuša da ne pomišlja uvek na najgore.

Elem, da je Ana osoba koja je spremna da oprašta, ona bi stvari sagledala iz druge perspektive i pomislila da je Marko možda samo pogrešno prosudio kada joj nije rekao da je u kontaktu sa bivšom.

Photo: Unsplash

Ili, da se možda nije osećao dovoljno sigurnim da joj to kaže, ako je u prošlosti znala da napravi ljubomornu scenu u sličnim situacijama.

Dakle, trebalo bi da imate na umu da nisu sve greške namerne i da od njih ne treba praviti nešto što nisu. Saslušajte i partnerovu stranu priče, izbegavajte da ga okrivljujete ili kritikujete kada ih suočite sa sopstvenim brigama.

Zašto je opraštanje tako važno? 

Photo: Unsplash

Ljudi često opraštanje izjednačavaju sa slabošću i mnogi veruju da ako nekome nešto oprostite, dali ste mu izgovor za takvo ponašanje.

Kako bilo, u vezi ili braku, opraštanje osnažuje vezu jer pokazuje da ste sposobni da pokažete dobru volju prema partneru. Opraštanje je takođe i način da neke stvari prosto pustite, kako biste ih lakše preboleli i nastavili dalje.

Imajte na umu da vaš partner daje sve od sebe da vaša veza uspe i da i vama može da se desi da pogrešite.

Photo: Unsplash

I još nešto – opraštanje ne znači da ćete već sutra zaboraviti nešto što vas je povredilo, već to znači prihvatanje činjenice da partner nije imao nameru da vas povredi, te da zbog toga ne bi trebalo dalje da mu "nabacujete" krivicu za nešto.

I ako već oprostite, ne dozvolite sebi da tu situaciju koja vas je povredila "potežete" u svakoj sledećoj raspravi...

Zatvoreno za komentare.