7 pitanja koje treba postaviti pre braka

7 pitanja koje treba postaviti pre braka

Bračni terapeuti obično savetuju parovima da pre braka sa partnerom razgovaraju o tome da li oboje žele decu, u šta veruju, imaju li nekih finansijskih dugovanja… Ali, postoje još neka pitanja koja mnogo otkrivaju o osobi i njenim očekivanjima od braka i zajedničkog života.

Photo: Unsplash

Eksperti za veze i brak otkrivaju šta treba da pitate partnera, pre nego što odlučite da se obavežete za ceo život.

Koliko ti treba vremena za sebe

Photo: Pexels

Na početku veze par obično uživa u vremenu koje provode zajedno, pa je lako zaboraviti činjenicu da nam je ponekad svima potrebno malo vremena za sebe.

Možda u vezi rado odbacujete svoja jutra koja volite da provodite u tišini, uz knjigu, da biste razgovarali i provodili vreme sa partnerom, ali za nekoliko godina će vam ta tišina verovatno opet trebati.

Zato je važno da sa partnerom razgovarate o tome koliko vam treba vremena za sebe i kako želite da provedete to vreme.

Ukoliko to ne znate na vreme, vi ili partner biste kasnije mogli da budete povređeni jer će onom drugom delovati kao da više ne uživate u vremenu koje provodite zajedno, kaže psiholog Rajan Hovs.

Kako bi potrošio/la novac da ga dobiješ na lutriji

Photo: Pixabay

Profesor ljudskog razvoja na "Kornel" univerzitetu, Karl Pilemer, kaže da parovi gotovo nikada ne razgovaraju o novcu, a sa druge strane je to jedan od najčešćih problema sa kojim se suočavaju u zajedničkom životu.

Ako ste osoba koja voli da štedi, verovatno bi odgovor "kupio/la bih kuću" za vaše uši bio poželjniji od "potrošio/la bih na ludo putovanje u Las Vegas".

Postavljanje ovog jednostavnog pitanja bi moglo da vam da nekakav uvid u to da li vi i partner na sličan način razmišljate o novcu ili su vaši različiti stavovi previše različiti da biste dugoročno imali uspeha.

Da li voliš da svađu završiš razgovorom sve dok ne dođete do rešenja ili više voliš da malo "ohladiš mozak", a da kasnije nastavite razgovor

Photo: Pexels

Psihoterapeut Viki Stark kaže da je u radu sa parovima često viđala da partneri imaju različite stilove rešavanja konfliktnih situacija.

Na primer, jedna osoba voli da razgovara sve dok se ne dođe do rešenja, a druga više voli da malo prošeta i osami se da bi došla do rešenja.

U tom slučaju se prva osoba oseća napušteno, a drugoj je razgovor iscpljujuć u tom trenutku.

Ako se taj obrazac ponašanja prepozna na vreme, to može da spreči mnoge neprijatne situacije.

Da li veruješ u monogamiju

Photo: Unsplash

Nažalost, mnogi se ponašaju kao da je monogamija jedino što postoji, zbog čega bivaju povređeni kada naiđu na partnera koji ne razmišlja na isti način.

Ekspert za veze Danijel Harel kaže da je pretpostavka da vaš partner veruje u monogamiju i zanemarivanje postojanja drugih opcija prečica do toga da bude neprijatno iznenađeni, povređeni.

I još nešto - Harel savetuje ne samo da ovo pitanje postavite partneru, već da to učinite potpuno neosuđujućim tonom, pošto se u suprotnom možda neće osećati dovoljno bezbedno i prijatno da vam kaže istinu.

Šta smatraš varanjem

Photo: Pexels

"Niko ne razgovara o ovome, posebno kada je veza takva da ne biste ni pomislili da vas partner vara", kaže Hovs.

Bez obzira na to što ste u zdravoj i srećnoj vezi, uvek je bolje da pitate kako biste sigurno znali stavove svog partnera o prevari jer možda imate različita očekivanja.

Koliko god vam to zvučalo čudno, za neke je varanje kada partner ode na ručak sa drugom osobom, kada razmenjuje poruke sa nekim, a drugi prevarom smatraju samo seksualni odnos.

Razgovor o tome šta je za vas, a šta za vašeg partnera prevara važan je da bi se od početka postavile jasne granice.

Koliko će vaše porodice uticati na vaš život

Photo: Pexels

U nekom prvom periodu veze, svi se trude da ostave dobar utisak na partnerove roditelje. Ali, zato često ne uzimaju u obzir koliko će vremena dugoročno gledano provoditi sa njima i kako se to uklapa u njihovu vezu.

Hovs savetuje da sa partnerom razgovarate otvoreno o tome koliki uticaj će vaše porodice imati na vaš zajednički život i šta očekujete.

Da li voliš da prvo završiš obaveze, pa da odmoriš ili obrnuto

Pixabay

Verovali ili ne, oko toga se parovi često svađaju. Jedno od partnera voli da prvo sve završi, pa da onda odmara, a drugo odlaže obaveze dok se ne odmori.

Ukoliko se o tome razgovara na vreme, može da se nađe kompromisno rešenje - na primer, radite jedne nedelje na jedan način, druge nedelje na drugi način.