Postoje 5 vrsta ljubavi - u kakvoj ste vi?

Postoje 5 vrsta ljubavi – u kakvoj ste vi?

Postoji tačno 5 vrsta ljubavi na svetu. Proverite koje ste do sada osetili, a o kakvoj ljubavi potajno sanjarite!

Foto: Freepik

Ljubav ne znači isto za svaku osobu. Pokušavamo da razlikujemo različite vrste ljubavi kako bismo je bolje razumeli.

U članku, spisateljica Džesika Borg je iznela ono što smatra da je pet vrsta ljubavi.

Zanimljivo je da svaka vrsta ljubavi počinje sa "ja". Nećemo ulaziti u to da li je namerno izabrala ove „ja“ reči da pokaže to, da bi postojala ljubav, mora da postoji „ja“ da je doživi, ili je to bila slučajna odluka.

Evo 5 vrsta ljubavi koje postoje u svetu:

1. Urođena ljubav

Borg piše: „Ovo je ljubav u kojoj smo rođeni; to je pogled u majčinim očima dok povija svoje dete u ćebad satkana u nadi za budućnost.“

Ova vrsta ljubavi je instinktivna, suštinska i ona vrsta ljubavi sa kojom se rađamo za naše majke, očeve i porodice. Ne treba nas učiti kako da volimo urođeno, samo je tamo. Trik je u tome da usput ne izgubimo tu urođenu ljubav i da ne izgubimo nadu da ćemo je više naći u životu.

2. Zamršena ljubav

Ova vrsta ljubavi može biti jednostavna ili složena, ali to je ljubav koju sami stvaramo i koja raste.

Borg piše: „Ova ljubav je iskovana iz najdražih prijateljstava. To je prijateljica koja drži za ruku svog najboljeg prijatelja na sahrani njenog oca. Zamršena ljubav je činjenje za druge kada nemate šta da dobijete osim dobrih osećanja.

3. Idealizovana ljubav

To je ljubav koju odrastamo misleći da želimo — ljubav prema bajkama i fantazijama. Ali to nije prava vrsta ljubavi i neće proći nikakav test zasluga. Ova vrsta ljubavi može biti zavisna i opsesivna, ali je na kraju prolazna.

„Ova ljubav je nemilosrdna u svojoj zavisnosti. To je zavisnost tinejdžerke od dečaka za kojeg misli da je njena druga polovina“, kaže Borg.

4. Neopoziva ljubav

Ovo je ljubav koja se nikada ne poništava ili smanjuje – nastavlja se i postaje sve jača s vremenom. Svi želimo ovu vrstu ljubavi, iako je ne dobijamo uvek.

„Ovo je ljubav koja nikada neće ostariti. To je starac koji gleda svoju ženu u starosti, misleći samo na smeh i sreću koji su joj urezali crte na licu“, poetski kaže Borg.

5. Individualizovana ljubav

Za petu vrstu ljubavi, Borg nema naslov i kaže: "A onda, draga moja, postoji ljubav poput naše. Vrsta ljubavi koju ćemo samo ti i ja ikada znati."

Ja to zovem „individualizovana ljubav“ jer bez obzira kakvu ljubav imamo, ona je i dalje jedinstvena za nas. Svi mi imamo sopstvenu vrstu ljubavi koja se ne može udvostručiti ili oponašati i koja je na kraju sadržana samo u našim srcima, piše YourTango.

Zatvoreno za komentare.