Poverenje je na vrhu liste - 7 stvari koje možete da uradite kada vaša deca tinejdžeri počnu da se zaljubljuju

Poverenje je na vrhu liste – 7 stvari koje možete da uradite kada vaša deca tinejdžeri počnu da se zaljubljuju

Oko 35 odsto tinejdžera je imalo iskustva sa romantičnim vezama. Neki roditelji smatraju da je ova faza u životu svoje dece nezgodna, dok je drugi smatraju potpuno zastrašujućom. Ovo su 7 stvari koje možete učiniti kada vaša deca tinejdžeri počnu da ulaze u "ljubavne vode".

Foto: Shutterstock

Bez obzira na to kako se mame i tate osećaju, jedno je sigurno: neuključeni roditelj je poslednja stvar koja tinejdžeru treba u ovim delikatnim vremenima.

Kako biste poštedeli i sebe i svoje dete nevolje, pa evo nekoliko stvari koje možete da uradite da biste podržali svog tinejdžera u ljubavi.

1. Upoznajte partnera vašeg tinejdžera

Upoznavanje sa partnerom vašeg tinejdžera daje vam predstavu o tome sa kakvom osobom provode vreme. Takođe vam daje uvid u samostalan život vašeg deteta. Pozovite njihovog partnera na večeru ili idite zajedno na putovanja.

Aktivnosti poput ovih će ojačati vašu iskrenu podršku vezi vašeg tinejdžera, bez obzira da li uspe ili ne. Ovo postavlja osnovu za otvoreniju komunikaciju između vas i vaše dece.

2. Ne omalovažavajte svoje tinejdžere i ne poništavajte njihova osećanja

Kao roditelj, vaša iskustva su valjana osnova za procenu koliko je nešto trivijalno ili ozbiljno. Međutim, to nije opravdanje da se smejete osećanjima vašeg tinejdžera.

Priznajte osećanja ljubavi, sreće, pa čak i frustracije i bol vašeg deteta. Podsetite ih da je u redu da se tako osećaju, umesto da im govorite da prevaziđu svoje „blesave“ emocije.

Foto: Shutterstock

3. Nemojte biti previše restriktivni

Biti roditelj koji kontroliše u ovom trenutku života vaše dece, neće se završiti lepo ni za koga. Iako je tinejdžerima potrebno vođstvo, većina njih je sposobna da sama donosi ispravne odluke.

Reći „ne“ svakom zahtevu vašeg deteta bez objašnjenja zašto, samo će ga naterati da krije tajne od vas. Zauzmite ljubazniji stav prema romantičnim vezama vašeg tinejdžera i budite spremni da ih usmerite kada god vam zatraže.

4. Nemojte biti „roditelj-helikopter“ 

Ne prisiljavajte svog tinejdžera da vam pokaže svaku poruku sa svojim partnerom, da prisluškuje njihove razgovore, ili zahtevate da pratite svaki njihov dejt. Sigurno želite da budete uključeni tokom ovog osetljivog perioda u životu vašeg tinejdžera, ali imajte granice.

5. Naučite svoju decu o postavljanju granica 

Podsetite svoju decu na važnost da u neprijatnim situacijama kažu ne i da drže svoju reč. Dajte svojim tinejdžerima uputstva šta da rade ako se osećaju sateranim u ćošak ili pod pritiskom svog partnera.

Odlazak ili hitan poziv su neki od bezbednosnih saveta kojima možete naučiti svoje dete. S druge strane, naučite svog tinejdžera da poštuje svog partnera i njegove odluke. Ako vašoj deci odgovara da prihvataju odbijanja svog partnera ili njihovo postavljanje granica, onda neće imati problema da učine isto.

Foto: Shutterstock

6. Dozvolite im da vas "dave" o sastanku

Biti spreman za komunikaciju ne znači samo razgovarati o velikim temama. Takođe uključuje slušanje o najobičnijim stvarima. Vaš tinejdžer će imati intenzivne emocije o kojima će voleti da stalno pričaju. Trebalo bi da budete poslednja osoba koja će ih ignorisati.

Čak i ako ste sve to ranije čuli, pokušajte da ne izgledate kao da vam je dosadno ili neprijatno. Vaša otvorenost će podstaći vašeg tinejdžera da nastavi da dolazi kod vas ne samo da razgovara o tome kako je prošao njihov sastanak, već i da razgovara o još ozbiljnijim stvarima.

7. Verujte svom tinejdžeru

Poverenje detetu omogućava da nauči kako da misli svojom glavom. Ako ih naučite da budu odgovorni za svoje postupke, podstaći ćete ih da donose samo ispravne odluke u svojim odnosima.

Vaš tinejdžer će definitivno imati pitanja s vremena na vreme. Zahvaljujući međusobnom poverenju koje ste gajili, neće imati problema da dođu kod vas po odgovore, piše 24sedam.

Zatvoreno za komentare.