Ako na ova pitanja odgovorite sa "da", bolje da prekinete vezu!

Ako na ova pitanja odgovorite sa „da“, bolje da prekinete vezu!

Naravno da svako ko je u vezi sebi želi da to traje večno i da su oba partnera srećna i zadovoljna. Međutim, to nije svakome suđeno. Ponekad je preljuba uzrok za prekid veze, a ponekad ljubav jednostavno iščezne.

Foto: Shutterstock

Postoje još i slučajevi kad jedan od partnera (ili oboje) nije više siguran da li je ta veza zaista ono što želi. Trenuci sreće se tada zamene sa fazama nesigurnosti u kojima se često sve propitkuje. Ako ste i vi u takvoj situaciji, onda vrlo jednostavno sebi ne možete pomoći.

Postavite sebi sledeća dva pitanja – ako ne možete potvrdno da ih odgovorite, čini se da je vreme za prekid…

1. Da niste već toliko dugo zajedno, da li bi ste se još uvek držali veze? Mnogo ljudi ostaje u vezi zato jer ima osećaj da su puno investirali u vezu pa jednostavno ne žele da je „puste“. Paradoksalno, tako je uglavnom u nesrećnim vezama sa mnogim krizama.

Tada misle sledeće: „Toliko smo toga prošli zajedno, ne možemo se sada tek tako rastati.“

Foto: Shutterstock

Ako niste sigurni da li je trenutna veza dobra za vas, pitajte se da li bi ostali u toj vezi da ste tek nekoliko nedelja zajedno. Ako je odgovor „ne“, onda je verovatno najbolje da se razdvojite. 

2. Kad bi ste se ujutru probudili kao sami, da li biste izlazili sa svojim partnerom? Ovo pitanje će vam pomoći da lako otkrijete da li ste još sa svojim partnerom zato jer se bojite da ćete ga povrediti ako prekinete. Da li bi ga kao sami još uvek smatrali privlačnim ili bi sa njim opet započeli vezu, to je dobar znak. 

Međutim, ako ne možete pronaći ni jedan razlog zašto bi kao sami bili s tim muškarcem, onda je očigledno da je vatra među vama odavno ugašena i da je vreme za promenu.

Foto: Shutterstock

Inače, u istraživanju Univerziteta Binghemton je otkriveno da žene emocionalno i psihički snažnije pate od prekida veze, ali bolje i brže se oporave. To je pokazala anketa u kojoj je učestvovalo 5.705 osoba iz 96 zemalja. Za anketu su ispitanici trebali da navedu osećaj bola na skali od 1 do 10.

Osim toga, trebali su da navedu generalno raspoloženje i osećaje nakon prekida. Žene su najčešće navodile strah, brigu i depresiju, dok su se muškarci najviše osećali izgubljeno i ljuto.  Zaključak: muškarci se ne mire s krajem veze, nego to potiskuju. Zbog toga više pate od prekida i nikada se potpuno ne oporave, tvrde naučnici.