Vrsta žene koja i privlači i odbija muškarce

Vrsta žene koja i privlači i odbija muškarce

Princeze niko ne voli, pa ni prinčevi. Oni su bili zauzeti svrgavanjem očeva i braće sa prestola, a ako neko pomene viteški kod i pravilnik, neka zna da se jedan promil istog tiče odnosa prema gospama. Ostatak ih je savetovao kako da gospodski odrade viteški duel.

Foto: Shutterstock

Nažalost, neki mitovi nikako da umru. Ovaj o princezama, prinčevima i vitezovima, još teže. Možeš objašnjavati do preksutra da je aristokratija (pogotovo ženska iz tog romantizovanog perioda) bila stegnuta neverovatno strogim konvencijama, da je njihov život, još od mlađanog doba, bio određen do poslednjeg detalja i da je bio, osim ako se nisu nalazili na samom vrhu hijerarhijske lestvice, predmet trampe i pregovaranja. A to da je plebs voleo, s vremena na vreme, da se pobuni i obesi plemiće o gradsku kapiju neću ni da pominjem.

Mit je potpomognut muškom potrebom da se uživi u ulogu zaštitnika, da obezbedi svog partnera i na taj način zaradi svoj status muškarca. S druge strane, žene koje fantaziraju status princeze su, nažalost, one koje bi da ne rade ništa ili skoro ništa. To su one koje su iznad pojedinih radnji (radnje koje često uključuju neki napor), one koje očekuju od drugih mnogo, a daju vrlo malo ili apsolutno ništa. To su one koje smatraju da su svojom pojavom učinile dovoljno. A da se razumemo, ta pojava je često impozantna. Niko nije čuo za ružnu i neuglednu princezu. Naravno, za održavanje te pojave, račun će pasti na tebe (eventualno, roditelje).

Foto: Shutterstock

Radnu ženu ne poštuje, jer smatra da je na muškarcu da radi i zarađuje. Ne poštuje domaćicu i majku, jer smatra da u kući treba da se stoluje i prst ne digne. Reči poput čistačica i dadilja se često pominju. Nije ni čudo što su princeze još manje omiljene među ženskim rodom.

Grupa nije uniformna; poreklo je različito. Bilo da su iz tradicionalne porodice, gde je otac giljao, a majka životarila ili je imala teško detinjstvo, a sad želi da prstom ne mrdne, povezuje ih motivacija iliti krajnji cilj. Iako volimo da ih okarakterišemo kao glupače, odlikuje ih svojevrsna životinjska inteligencija koja im omogućava da se snađu u svakoj situaciji. U prevodu, da nađu sledeću budalu.

Ali, budala možda nije prava reč. Lako je sve pripisati lenjosti, gluposti ili možda zlobi. Odgovornost za ovu pojavu, kao i za većinu ostalih, obostrana je. Svaka rupa nađe zakrpu, pa tako postoji i nemali broj muškaraca koji će da se polomi ne bi li uslišio svaku želju svoje princeze. Razlog? Boga pitaj. Preterani zaštitnički stav, vaspitanje koje žensko postavlja na pijedestal ili egzistencijalni strah od žena koje drže konce svog života u rukama?

Foto: Shutterstock

Princeza je lepa i to je kvalitet koji je univerzalan. Takođe, nadmena je, što je osobina koja nailazi na šarolike reakcije. Ona je poput slike koja visi u muzeju. Slika kojoj se svi dive i koja im usput upućuje snishodljive i podrugljive komentare. Pravi problemi nastaju kada se divljenje utiša. Velika drama se diže kad je neko ostavi zbog mlađe žene. Usledi kuknjava na svim medijima i mrežama, neretko propraćena zlobnim generalizacijama na račun celokupnog muškog roda, a da pritom retko ko primeti da ako u vezu uneseš samo svoj izgled (i, neretko, kučkast stav), nije veliko čudo kad sa klupe stigne mlađa, lepša i energičnija zamena.

Lepota je princezi glavno oruđe koja, kad nestane, ustupi mesto zlobi. Zaobiđi je.