Psiholog otkrio zašto muškarci ne razumeju šta im žene govore

Psiholog otkrio zašto muškarci ne razumeju šta im žene govore

Psiholog Kodi Komers pokušao je da objasni odakle proizlaze razlike u shvatanju ljubavi između muškaraca i žena. Zašto muškarci ne razumeju šta im žene govore?

Foto: Shutterstock

Muškarci su usmereni na 'instrumentalnu', a ne unutrašnju ljubav, kao žene, kaže.

- Ljubav je generalno pojam koji je teško objasniti, pre svega zato što može podrazumevati čitav niz različitih vrsta ljubavi koje možemo zamisliti, pa do toga da nekoga ili nešto možemo voleti na različite načine. Svaka žena zna koliko se različitih nijansi osećaja može izreći tim pojmom, i koliko puta ju je neki muškarac naljutio zbog činjenice da uopšte ne razume o čemu žena priča kad govori o ljubavi - kaže prof dr Kodi Komers, profesor eksperimentalne psihologije na Oksfordu u pokušaju da objasni muško-ženske razlike u shvatanju ljubavi. 

Komers podseća: Dok žene cene putovanje, muškarci su više usmereni na cilj, odnosno većinu stvari u životu procenjuju prvenstveno po tome mogu li im pomoći da stignu tamo gde žele da stignu u životu.

Muškarci prvenstveno gledaju instrumentalnu vrednost i što je ona veća, to je veći razlog da muškarci u celini cene ono što im se pruža. 

I dok to može biti odlična vodilja u profesionalnom životu, u privatnom ovakvo razmišljanje može biti ozbiljna prepreka za sreću. Naime, ljubav genralno ne možemo procenjivati s obzirom na ciljeve, u ljubavi nema mesta za pobede, nema cilja ili mogućnosti da osvojite više bodova i prvo mesto.

Foto: Shutterstock

To je razlog zbog kojeg većina muškaraca ima problema s razumevanjem ljubavnog sveta. Poenta ljubavi je u tome što jednostavno jeste.

U budućnosti se neće pretvoriti ni u šta što može nadići njeno trenutno stanje, pa ako niste u stanju ceniti ono što imate sada, nećete znati da cenite ni ono što budete imali kasnije. 

Ljubav je putovanje, a muškarci to teško shvataju. Do nesporazuma najčešće dolazi zato što muškarci partnera/ku ili supružnika vole zbog onoga što on ili ona mogu da učine za njih.

Ljubav muškarca, na primer, može da proizlazi iz činjenice da određenu partnerku vidi kao idealnu za osnivanje porodice kakvu želi, ili procenjuje da ima slične ambicije, i da može biti dobra potpora tokom njegove karijere. To ne znači da je muškarcima nečija ‘upotrebna vrednost’ jedina inspiracija za ljubav, ali je vrlo važna. 

Takva ‘instrumentalna ljubav’ nije baš idealna osnova za romantičnu vezu, jer nije vezana za jednu osobu, nego određenu situaciju koja je za muškarca važna. Kad se situacija promeni, menjaju se i uloge, kao i ‘korisnost’ druge osobe za ostvarenje određenih ciljeva. 

Foto: Shutterstock

Druga vrsta ljubavi, ona unutrašnja, koja se temelji na onome što druga osoba jest (a ne samo na onome što može učiniti za nas) muškom mozgu može biti teret.

Zbog toga će muškarci teško odgovoriti na pitanje zašto nekoga vole. Oni prvenstveno opisuju funkciju te osobe kao alat koji je njima koristan, što ni izbliza ne odgovara onome što žene priželjkuju i očekuju. 

Jedan od najtežih aspekata razlika u shvatanju ljubavi – između instrumentalnog i intrizičnog pristupa – jeste to da nema garancija da će muškarci razumeti tu razliku i neće razumeti da partnerku shvataju kao dopunu za nešto što im nedostaje da bi ostvarili ciljeve.

Taj neuspeh je delimično povezan i s time da ne učimo mladiće da prepoznaju nijanse u odnosima i da budu sposobni da razviju snažnu romantičnu vezu.

Naravno, nisu svi muškarci isti, ali ako naiđete na jednog takvog, dobro rešenje je imati na umu da ‘samo’ ljubav u odnosu s njima jednostavno nije dovoljan temelj za srećnu vezu, i da morate razmisliti možete li da budete odgovor na muškarčeve potrebe.

Odnosno, alat za postizanje njegovih ciljeva, kaže psiholog na portalu Psychology Today.