Psihološka promena koju doživi većina novopečenih bračnih parova

Psihološka promena koju doživi većina novopečenih bračnih parova

Nedavno sprovedena studija pokazala je da postoje određeni trendovi koji se mogu uočiti kod većine mladih bračnih parova, u vezi sa prirodom i ličnošću, a psiholozi su zaključili da su te promene vrlo značajne, korenite i da se dešavaju u vrlo ranoj fazi braka, tokom relativno kratkog vremenskog perioda.

Photo: Unsplash

U istraživanju sprovedenom na Univerzitetu Džordžije, učestvovalo je 169 heteroseksualnih bračnih parova koji su u braku bili kraće od godinu dana, različitih godišta, porekla i različitog "staža" pre stupanja u brak.

Najveće promene koje su psiholozi uočili tokom perioda istraživanja ticale su se otvorenosti, savesnosti, ekstrovertnosti, spremnosti na dogovor i neuroza, navodi se u studiji objavljenoj u stručnom časopisu "Razvojna psihologija".

Photo: Pixabay

Učesnici u istraživanju su parovima davali da popune upitnike u tri navrata tokom prvih 18 meseci braka, koji su bili kreirani tako da odrede stepen pet gore pomenutih osobina.

Photo: Pixabay

Ispostavilo se da i muškarci i žene tokom prve godine braka često postaju manje spremni na dogovor. Žene postaju zatvorenije, a muškarci manje ekstrovertni u tim prvim mesecima zajedničkog života.

S druge strane, kod žena se smanjuju neuroze, zaključili su psiholozi.

Photo: Pixabay

Autor studije dr Džastin Lavner primetio je da rezultati ukazuju na "značajne" promene karaktera i ličnosti tokom prve godine braka.

"Na rezultate nikakav uticaj nisu imale godine supružnika, njihovo poreklo, niti dužina veze pre stupanja u brak, kao ni to da li par ima decu ili ne", navodi se u studiji.

Zatvoreno za komentare.