Sad je i naučno dokazano: Ljubav je lekovita

Sad je i naučno dokazano: Ljubav je lekovita

I dok od pesnika često možemo da čujemo kako ljubav boli, lekari tvrde sasvim suprotno i navode da ne samo što ljubav ne boli, nego i leči bol.

Foto: Shutterstock

Biće da ova razlika ima najviše veze sa tim o kom periodu ljubavi se radi i da se ovo pesničko da „ljubav boli“ odnosi na propalu ljubav i period posle ljubavi, a ono lekarsko da „ljubav leči“ na početnu, onu najjaču fazu ljubavi.

Grupa američkih istraživača naime tvrdi da intenzivna, romantična ljubav zapravo ublažava bol poput kakvog pravog anestetika.

 Foto: Shutterstock

Oni idu i korak dalje i tvrde da ljubav na bol deluje kao ni manje ni više nego kao morfijum.

Rezultati njihovog istraživanja pokazali su da strast karakteristična za početak ljubavne veze blokira fizički bol na sličan način kao što to rade i lekovi protiv bolova.

Foto: Pixabay

Oni su pomoću funkcionalne magnetne rezonance skenirali mozak 15, kako se to kaže, do ušiju zaljubljenih, studenata oba pola, kojima su zadavali blagu dozu boli dok su oni posmatrali fotografije svojih voljenih osoba.

Rezultati skeniranja su otkrili da navala ljubavi izazvana posmatranjem fotografije voljene osobe deluje podjednako jako kao i lek protiv bolova.

"Istraživanje jasno pokazuje da se efekat ljubavi može uporediti sa efektom morfijuma ili kokaina“, objasnio je dr Šon Meki sa Stenford Univerziteta, koji je pomenuto istraživanje i realizovao.

Foto: Shutterstock

Dr Meki je objasnio da u početnoj, intenzivnoj fazi ljubavi, raspoloženje ljudi doživljava tako velike promene da one utiču i na sam osećaj bola koji se mnogo lakše podnosi u odnosu na ostala uobičajena stanja.

Ustanovljeno je, takođe, da za razliku od zaljubljenih ljudi, osobe koje su usamljene ili pate od depresije, često imaju nizak prag bola, odnosno mnogo slabije podnose bol.