Spasite svoju vezu i brak - kada je vreme da posetite bračnog savetnika?

Spasite svoju vezu i brak – kada je vreme da posetite bračnog savetnika?

Bračne krize su sastavni deo svakog života udvoje. Međutim, postoje određeni znakovi koji pokazuju da je došlo vreme da posetite bračnog savetnika ili terapeuta za parove.

Foto: Shutterstock

Mišljenje mnogih stručnjaka je da parovi treba da posećuju bračnog savetnika i ako nemaju velike probleme u braku jer će na taj način još bolje moći da rade na svom odnosu.

Ipak, poseta psihoterapeutu ili savetniku za parove još uvek je tabu tema. Ono što treba da shvatite jeste da to nikako nije sramota, niti nešto zbog čega treba da se stidite.

Naravno, da biste posetili bračnog savetnika, trebalo bi da to isto želi vaš partner.

Šta je bračno savetovanje?

Bračno savetovanje pomaže parovima da pokušaju da reše uzroke svojih nesuglasica i sukoba koji dovode u pitanju njihovu vezu ili brak.

Ono će vam pomoći da naučite kako treba da komunicirate, ali i da probleme u odnosu rešavate bez velikih svađa i rasprava.

Naravno da će tokom braka dolaziti do sukoba, ali terapija može da vam pomogne da iz svađe izvučete najbolje stvari, kroz koje ćete graditi srećniju vezu ili brak.

Kako da znate da li je vreme da posetite bračnog savetnika?

Bračno savetovanje se preporučuje svim parovima koji imaju krizu u braku, a koji ne mogu sami da je prebrode. Savetuje se i parovima koji će se tek venčati jer će uz pomoć psihoterapeuta bolje upoznati svog partnera i sebe samog.

Najvažnije je da otvoreno pričate o svojim problemima jer ćete samo na taj način uspeti da rešite konflikte bilo da je reč o narušenim odnosima ili potreba da zauzmete isti stav o deci.

Trebalo bi da znate da vam stručnjaci koji savetuju nikada neće naređivati šta bi trebalo da radite.

Od njih ćete isključivo dobijati mišljenje i predlog kako bi vaš problem mogao da se reši.

Problemi koje imate s partnerom, a koji se ne rešavaju, već se gomilaju, mogu da vam naruše mentalno zdravlje. Najčešća oboljenja u tim situacijama su depresija, problemi sa nervozom stomaka koji mogu prouzrokovati čir na želucu.

Zatvoreno za komentare.