Šta kažu istraživanja - evo šta muškarci, a šta žene prvo zapaze jedni na drugima

Šta kažu istraživanja – evo šta muškarci, a šta žene prvo zapaze jedni na drugima

Antropološkinja sa "Oksforda" je prikupila brojna istraživanja i došla do zanimljivih činjenica. Šta muškarci, a šta žene prvo zapaze jedni na drugima?

Foto: Shutterstock

Muško-ženski odnosi su neiscrpan izvor istraživanja i verovatno da će, koliko god se njime bavili, istraživači jednostavno uvek imati posla u vezi sa ovom temom.

Ovoga puta je brojna istraživanja, o ovoj vrsti odnosa, prikupila antropološkinja Ana Mačin, sa "Oksforda", a sve zbog svoje nove knjige "Zašto volimo."

Naime, ona je želela da otkrije koje su najveće razlike među polovima, odnosno, šta jedni na drugima najčešće gledaju.

Šta muškarci, a šta žene prvo zapaze jedni na drugima?

Ona je otkrila da, evolucijski uslovljeno, žene na muškarcima prvo gledaju odnos ramena i struka, a poželjno je da su im ramena široka i da idu u "trougao", kao i da struk bude uži vizuelno.

Ono što žene, takođe, vole na muškarcima jeste simetrično lice, jer, kako podsvesno misle, ono je pokazatelj dobre genetike, pa im pokazuje da muškarac može da ih zaštiti i posveti se porodici.

Sa druge strane, muškarci na ženama prvo primete kukove, tako su "programirani" i najviše ih zanima da li imaju građu peščanog sata jer uzak struk i široki kukovi ukazuju na zdravlje i plodnost.

U Teksasu je 2015. godine sproveden eksperiment praćenja oka i naučnici su otkrili da su se i žene i muškarci prvobitno najviše koncentrisali na gledanje u stomak, odnosno, da su najviše vremena proveli gledajući u dijafragmu nepoznate žene, pre nego što su prešli na njeno lice.

To sugeriše da je jedna od prvih informacija koju naš mozak, prilikom odlučivanja kome će prići kao potencijalnom partneru ili pri proveri konkurencije, obrađuje, zapravo odnos struka i bokova, piše 24sedam.

Zatvoreno za komentare.