Šta mislite, ko ima strože "kriterijume" za ulazak u vezu, muškarci ili žene?

Šta mislite, ko ima strože „kriterijume“ za ulazak u vezu, muškarci ili žene?

U eri onlajn muvanja i upoznavanja, "zatrpani smo" različitim mogućnostima izbora, tako da sada možete odmah da tražite partnera koji zadovoljava i najstrože kriterijume.

Photo: shutterstock

Studija nedavno sprovedena u Australiji u kojoj je učestvovalo više od 41.000 korisnika sajtova za upoznavanje, pokazala je da su žene mlađe od 40 godina mnogo izbrirljivije kad traže partnera, nego muškarci, čiji kriterijumi postaju stroži kako godine prolaze.

Photo: Pixabay

U istraživanju čiji su rezultati objavljeni u stručnom časopisu Psychological Science, istraživači sa Univerziteta u Kvinslendu, proučavali su ponašanje i navike korisnika sajtova za upoznavanje, starosti između 18 i 80 godina.

Utvrdili su da postoje značajne razlike između "zahteva" koje imaju muškarci i žene koji ljubav traže "onlajn".

Photo: shutterstock

Ispostavilo se da su žene vrlo "stroge" i imaju tačno određena očekivanja u vezi sa tim šta žele u vezi, kakvog partnera žele, između 18. i 30. godine, dakle, u godinama kada im je plodnost na vrhuncu.

U tim godinama, žene, između ostalog, traže partnere koji imaju isti nivo obrazovanja kao one same, ili viši.

Photo: Pexels

Muškarci su, s druge strane, manje probirljivi do 40. godine, a onda im kriterijumi rastu.

"Evolucija favorizuje žene koje su vrlo selektivne po pitanju izbora životnih partnera, i u mnogim kulturama, žene "uče"' da je obrazovanje indikator "kvaliteta", jer je u najvećem broju slučajeva povezano sa društvenim statusom i inteligencijom. A i jedno i drugo su više nego poželjni atributi", objašnjava dr Stiven Vajt, koji je vodio ovo istraživanje.

Photo: Unsplash

Ali, iako su mogućnosti koje nudi onlajn kultura kad je o vezama reč veće nego u "eri pre interneta", statistika kaže da su ljudi generalno postali manje probirljivi. Odnosno… spremniji da se skrase sa nekim ko "zadovoljava" većinu njihovih očekivanja.

Zatvoreno za komentare.