Evo na šta se muškarci najčešće žale

Evo na šta se muškarci najčešće žale

Komunikacija je temelj svakog odnosa. Istovremeno to je jedna od najizazovnijih stvari. Mnogo toga što partneri nisu u stanju iskomunicirati, jer se boje to reći, često slušaju psihoterapeuti. Oni nam otkrivaju šta muškarcima najviše smeta kod partnerki.

 Foto: Shutterstock

Huffpost je pozvao psihoterapeute i otkrio koje su to stvari na koje se muškarci najčešće žale kada je reč o njihovim partnerkama i šta im savetuju kako bi rešili svoje probleme.

Bojim se da sam se oženio pogrešnom osobom 

Muškarci često sebi znaju postaviti pitanje da li su napravili dobar izbor svog životnog partnera. Zapitajte se zbog čega se tako osećate. Je li vaš odnos toliko narušen da se ne može popraviti ili imate sumnju da više ne osećate veliko uzbuđenje kao kada ste se prvi put susreli. 

Terapeut Kurt Smit, koji se specijalizovao za savetovanje muškaraca, podseća svoje klijente da svaki odnos morate održavati. Iskra zaljubljenosti ne ostaje zapaljena bez doslednog napora oba partnera. 

"Previše ljudi naivno veruje da će privlačnost i ljubav koju su imali na početku biti takva i u braku. Neće, osim ako ne radite na tome", rekao je Smit.  Zbog toga ne treba biti nepravedan, već se truditi da obnovite svoju ljubav. 

Zbunjen sam jer nisam siguran šta partnerka želi od mene 

Neki muškarci su potpuno zbunjeni jer ponekad ne razumeju šta njihove parnerke žele od njih, rekao je klinički psiholog Rajan Hjuz.

 Foto: Shutterstock

"Naime, žene često od partnera traže da budu emotivniji i kada pokažu određenu ranjivost, onda dobiju kritiku", rekao je Hjuz i dodao kako ohrabruje svoje klijente da traže objašnjenje od svojih partnera kada im nešto nije jasno, umesto da se zatvaraju u sebe i frustriraju. 

Ne osećam se cenjenim

Bračna i porodična terapeutkinja Kejt Stodard izjavila je kako neki od njenih muških klijenata misle kako ih partnerke ne cene dovoljno. 

"Razlog za to je možda što se ženama muškarci čine emocionalno teškim te da njima emocije i potvrđivanja i nisu potrebni. Međutim, muškarci i te kako moraju imati potvrdu da su cenjeni i da njihove partnerke brinu o njima", rekla je. 

Stodard preporučuje svojim klijentima da oni počnu ceniti sve što partnerka radi za njih i da im to i govore pa možda i one promene svoje ponašanje. 

Ne znam šta da radim kad se moja partnerka iznerivira 

Veliki stres za muškarce je i kada je njihova partnerka iznervirana, jer u tim situacijama obično ne znaju šta im je. Terapeutkinja Ana Pos kazala je kako se muškarci teže nose s neugodnim situacijama i predlaže otvoren razgovor s partnerkom. 

 Foto: Shutterstock

Partnerka mi stalno zvoca i naređuje

Prigovaranje, naređivanje i zvocanje su stvari koje veoma negativno deluju na partnera. Smit je kazao kako je uzrok prigovaranja uzrokovan kombinacijom neizgovorenih ili nedovoljno jasnih očekivanja. Iako je ovo veoma destruktivno za svaku vezu, žene često nemaju drugi način da nešto objasne partneru. Stoga, ukoliko partnerki obećate da ćete uraditi nešto, onda to i uradite. 

Kako mogu usrećiti svog partnera?

Hjuz je rekao da mnogi njegovi klijenti imaju duboku želju da svoje partnere učine srećnima.

"Često spominju kako su bili srećni na početku veze. Međutim, govore i o tome kako se partnerka žali na njih, na posao, na prijatelje, na porodicu i to je za njih veoma okrutno, jer žele učiniti apsolutno sve kako bi im partnerka bila srećna", rekao je.

Hjuz naglašava klijentima da nisu jedini oni odgovorni za sreću svog partnera, ali da im sigurno mogu pružiti podršku.