Toksična veza: (ne)opravdani razlozi zašto istrajavamo

Toksična veza: (ne)opravdani razlozi zašto istrajavamo

U današnjem svetu postoji veliki broj nesrećnih parova koji ostaju u lošim vezama.

 Foto: Shutterstock

U nastavku navodimo nekoliko najčešćih razloga zbog kojih ljudi ostaju zajedno, čak i kada znaju da nisu jedno za drugo.

Ne želite da ga povredite

Sasvim je jasno da vam je stalo do čoveka s kojim ste proveli određeno vreme, čak i ako prema njemu ne osećate ono što ste osećali na početku veze. 

Navika

Možda više ne želite da budete sa svojim partnerom, ali nekako vam je prijatno s njim jer ste navikli da zajedno provode vreme. Lakše je podnositi konformizam, nego biti hrabar, prekinuti vezu i započeti novi život.

Strah od samoće

 Foto: Pinterest

Dobro je uz sebe imati nekoga s kim ćete moći da posećujete društvena događanja, porodična okupljanja i slično. Ipak, to ne bi ni trebao ni smeo da bude glavni razlog zbog kog ste u vezi. 

Svi ga vole

Teško je ostaviti čoveka koga su zavoleli vaša porodica i prijatelji. Ipak, vi ste u vezi i vi donosite odluku, a ne oni. 

Novac

Ako ste financijski zavisni od svom partneru, onda ćete ga teško ostaviti. Taj razlog je razumljiv, ali sebičan. Morate da budete samostalni i sposobni da preživite bez muškarca pored sebe. 

Deca

Deca su jedan od najčešćih razloga zbog kojih parovi ostaju zajedno. Iako su nesrećni, teško im je da prekinu vezu ili brak jer ne žele da povrede svoje mališane. Deca teško podnose razvod svojih roditelja i to je vrlo nezahvalna situacija. Ipak, istraživanja su pokazala da su srećnija deca razvedenih roditelja nego ona koja svaki dan moraju da gledaju kako im se roditelji sukobljavaju.

Zajednički život

 Foto: Shutterstock

Činjenica da živite u istom stanu ne znači da morate da budete zajedno. Jasno je da će jedno od vas morati da se iseli, pre ili kasnije, ali nemojte dozvoliti da samo zbog toga budete u vezi.

Bilo je dobrih vremena

Sa svojim partnerom ste možda proveli brojne lepe i nezaboravne trenutke, ali dobro razmislite koliko oni zaista vrede i da li ti trenutci sreće nadmašuju loše trenutke koje ste proživeli u poslednje vreme.

Mislite da ne možete bolje

Teško je nositi se s nesigurnošću, ali morate da budete samouvereni i da znate da negde sigurno postoji neko ko će vas voleti onako kako ste zaslužili. Biti s nekim samo zato što mislite da nećete moći da pronađete boljeg je vrlo sebičan i nezdrav razlog ostajanja u vezi.

Ako ste se pronašli u nekoj od ovih tvrdnji, dobro razmislite o svojoj vezi i o tome da li je vreme da je privedete kraju.

Zatvoreno za komentare.