3 strategije da prebolite bivšeg partnera

3 strategije da prebolite bivšeg partnera

Na koji god ste način okončali svoju vezu, raskid nikada nije jednostavna stvar.

 Foto: Shutterstock

Ne možemo da naredimo sebi da prestanemo da osećamo bol. Međutim, nauka kaže kako postoje tri strategije koje vode do stanja kada možemo da kažemo "preboleo sam ga/je".

Naime, nedavno je istraživanje uključilo 24 ispitanika u razmaku od 20 do 37 godina, veze su im trajale otprilike dve i po godine, a nije bilo važno jesu li oni ostavljali ili ih je neko ostavio.

Prva strategija koju su naučnici testirali uključuje razmišljanje o negativnim stvarima koje bi okarakterisale bivšeg partnera. Loše i iritantne navike nateratće vas da manje žalite za izgubljenim. 

"U redu je voleti nekoga iako više nismo zajedno", druga je strategija. Iako ova strategija direktno ne menja ljubavne osećaje prema bivšem partneru, polako vam odvraća pažnju od njega. 

Nađite nešto što će vas odvratiti od razmišljanja o njemu/njoj - treća je strategija. Hrana, putovanja, prijatelji, hobiji, bilo što da vas uveseljava i zbog čega ćete se osećati ugodnije. 

Od ove tri navedene strategije, razmišljanje o negativnim stranama bivšeg partnera je najučinkovitija. Sasvim je i jasno zašto. Na taj način postepeno zaboravimo sve ono dobro i manje patimo za izgubljenom osobom. 

Zatvoreno za komentare.