10 pitanja na koje oboje morate imati odgovore

10 pitanja na koje oboje morate imati odgovore

Deset pitanja koja bi trebalo jedno drugom da postavite, jer odgovori mogu da vam otkriju ima li vaša veza budućnost.

 Photo: Shutterstock

Ne deluje naročito romantično, ali svaki par trebalo bi da odgovori na ovih deset "ključnih" pitanja pre nego što počne da planira zajedničku budućnost.

Pitanja su osmislili stručnjaci za razvode (dakle, znaju o čemu govore), a odgovori mogu da vam ukažu na to da li vas dvoje imate onu najsnažniju osnovu koja je neophodna za odnos koji može da traje - da li vas vezuje prijateljstvo i da li u životu želite iste stvari.

Takođe, trebalo bi i da se zapitate da li ste "dobar par", da li imate realna očekivanja od vaše veze, da li osećate da nema teme koja je među vama "zabranjena", i da li biste mogli jedno drugo da "vučete napred" kad naiđu teški dani, tako da nikad ne osetite da ste ostali bez podrške.

Photo: Pikwizard

Ovaj spisak pitanja deo je studije sprovedene na Univerzitetu u Eseksu, a smislili su ih dvoje sudija i deset advokata specijalizovanih za brakorazvodne parnice.

Tokom istraživanja, naučnici su anketirali 43 para koji su u brak stupili pre deset godina, od koji su se neki međuvremenu i razveli, kao i pet parova koji su u vezama 15 godina.

Photo: Shutterstock

Rezultati su pokazali da je među parovima čiji je brak opstao bilo dosta onih koji su se družili pre nego što su započeli vezu, a da svi oni generalno razgovaraju o svakodnevnim stvarima sa svojim partnerima, kao i da su konflikte rešavali razgovorom.

Najčešća pitanja oko kojih su se parovi sukobljavali i koji su dovodili do kraha brakova su neslaganja oko vaspitanja dece i finansijski problemi, pokazala je studija, prenosi "Dejli mejl".

A osim toga, za veze su kobna i nerealna očekivanja, kao i nedostatak truda da se nesporazumi reše onda kad do njih dođe.

Photo: Shutterstock

"Svaka veza je različita, i važno je da parovi grade odnos koji njih ispunjava i čini srećnim, ali utvrdili smo da srećne veze imaju neke zajedničke temelje", kaže En Barlou koja je vodila istraživanje.

"U najvećem broju slučajeva, veze su srećne ako izaberemo partnera sa kojim smo kompatibilni i ako nađemo načine da prebrodimo stresne trenutke tako da to ne ugrozi naš odnos."

Evo na koja pitanja bi trebalo iskreno da odgovorite:

Photo: Shutterstock

1. Da li ste "dobar par"?

2. Da li je vaš odnos zasnovan na prijateljstvu?

Photo: Shutterstock

3. Da li vidite najbolje jedno u drugom?

4. Da li su vaša očekivanja realna?

Photo. Shutterstock

5. Da li od veze i u životu želite iste stvari?

6. Da li možete o svemu da razgovarate?

7. Da li se trudite da vezu održite živom?

Photo. Shutterstock

8. Da li ste oboje posvećeni toliko da verujete da možete da pregurate i teške dane?

9. Da li biste bili spremni da jedno drugo "vučete" napred kad naiđe kriza?

10. Da li oboje imate podršku ljudi koji su vam važni (porodice i prijatelja)?

Zatvoreno za komentare.