Kako zauvek izbeći ljubomoru u vezi

Kako zauvek izbeći ljubomoru u vezi

Ljubomora je čest problem u vezi i jedan je od vodećih uzročnika raskida. Ona nije dobra ni po jednu stranu – jedna pati i trpi posledice, a druga sumnja u sebe i uvek je na oprezu. A evo saveta kako izbeći ljubomoru u vezi.

Foto: Shutterstock

Stoga, zajednički trenuci umesto lepih, postaju mučni i odnos ne vodi u pravcu zajedničke budućnosti. Ako se prepoznajete u ovim redovima, i osećate da je vreme da nešto promenite u svom pristupu partneru, pažljivo pročitajte savete koji slede.

1. Pokušajte da zaboravite iskustva iz prošlosti

Dešava se da uzrok ljubomore potiče iz bolnih iskustava u prethodnim vezama, kada vas je neko izneverio. Ukoliko se niste izborili sa potisnutim osećanjima, šansa da budete ljubomorni u novoj vezi se povećava. Kao rezultat, privlačite mogućnost da ponovo budete prevareni.

Ako ste vi varali, osećanje ljubomore će vas proganjati. Zapamtite, prošlost pripada prošlosti i ne treba da oblikuje sadašnji trenutak. Potrudite se da prihvatite novog partnera kao jedinstvenog i činite sve da odnos bude pun ljubavi i poštovanja.

Foto: Shutterstock

2. Ostavite drugoj strani dovoljno prostora za sebe

Pogrešna uverenja takođe mogu da podgreju ljubomoru. Ako smatrate da vaš partner treba svoje vreme da posveti isključivo vama, i da vi morate da budete na vrhu njegovih prioriteta, bićete razočarani.

Ako ste dama, vašem dečku ili mužu ostavite prostor za slobodu, odnosno vreme za aktivnosti koje mu prijaju. Naravno, važi i obratno. Videćete koliko će se kvalitet odnosa poboljšati.

3. Poradite na svom samopouzdanju

Ukoliko niste sigurni u to koliko vredite, ništa što vaš partner uradi neće biti dovoljno da ispuni prazninu i zaustavi potrebu da proveravate telefonske pozive i poruke. Vaš partner je izabrao vas, te ukoliko sumnjate u njegove namere i osećanja, otvoreno porazgovarajte i krenite dalje. Što više samopouzdanja imate, veze su vam sve bolje.

Foto: Shutterstock

4. Prihvatite da nijedan partner nije savršen

Ne očekujte da vaš partner u svakoj prilici uradi ili izgovori pravu stvar. Svi pravimo greške, na koje drugi mogu da nam skrenu pažnju, bez nužnog optuživanja i prepirke. Ljubomorni partneri često preuveličavaju stvari i vide nešto što zapravo ne postoji.

Pokušajte da objektivno sagledate spornu situaciju, a ako je potrebno, posavetujte se sa prijateljem. Cilj je da zaustavite nalet negativnih osećanja.

Ostavi komentar