Zašto je povratak bivšima jako loša ideja

Zašto je povratak bivšima jako loša ideja

Voleli ste, pa izgubili. Sada se nalazite u sivoj zoni, imate priliku da obnovite vezu i pokušate ponovo, ali niste u potpunosti sigurni da li to zaista trebate da učinite. Terapeut Stiven Ejčison kroz pet razloga objašnjava zašto povratak bivšima nikada nije dobra odluka.

Foto: Shutterstock

Kada tek upoznamo osobu koju volimo, isprva ne možemo zamisliti život bez nje, objašnjava Stiven.

"Leptirići u stomaku, srce puno ljubavi, sreća i veliki osmeh na licu... su tu prvih šest meseci. Kod većine parova se nakon šest meseci javljaju prvi problemi, neki prekinu čak i pre toga, a oni koji izdrže duže prekidaju nakon dve do tri godine veze", govori, dodavši kako se nakon prvog prekida skoro svi vrate partneru i pokušaju da nastave tamo gde su stali.

1. Veza se ne menja ako se ne promenite vi. 

Obećanja često propadaju, često su prazna i svi smo ih verovatno čuli već milion puta. Kada ljudi žele da promene svoje toksično ponašanje, učiniće to najpre radi sebe, a onda i radi svog partnera.

"Isto tako je važno znati da ne možete nekoga menjati na silu i očekivati od njega da se ponaša onako kako vama odgovara. Oni su odgovorni za svaku svoju promenu i ako nisu spremni da je naprave, vi uzalud trošite energiju pokušavajući ih nagovoriti da to urade", objašnjava terapeut.

2. Sve ono što vas je iritiralo kod vašeg bivšeg verovatno nije nestalo. 

Pokušajte da se prisetite vaše propale veze, iako vas je nostalgija možda prevarila nakratko, ako se dovoljno zadubite setićete se da nije sve bilo idealno.

Foto: Shutterstock

"Sigurno je bilo stvari koje su vas iritirale kod vašeg bivšeg/bivše. Te stvari vrlo verovatno nisu nestale. Oni to i dalje rade. Ako se vratite sada i pokušate da slažete sebe da je to simpatično ili da će nestati u nekoliko narednih meseci, moguće je da će vas iritirati još više. Pogledajte to s druge strane, napokon ste slobodni i ne morate to više da trpite. Uživajte!", kaže Ejčison.

3. Poštovanje? Ima li ga? 

Da li ga je ikad bilo? Ako vi i vaš bivši/bivša nikad niste utvrdili kako zdrav odnos treba da izgleda i ako se niste jednako međusobno poštovali, moguće je da će pomirenje i sreća biti kratkog daha. Dobro razmislite o ovom detalju, jer bez međusobnog poštovanja ne možete graditi kvalitetan odnos.

4. Oko čega ste se svađali? 

Šta ako su se vaše svađe zasnivale na neslaganju sa njegovim prijateljima ili porodicom, ili obrnuto. Te stvari se ne menjaju.

"Ako vi ne volite njegovu porodicu i prijatelje, a ni on vaše, to se neće magično promeniti kada prekinete. Isto važi i za druge stvari oko kojih ste se svađali i eventualno prekinuli. Ništa se od toga nije magično rešilo dok ste bili odvojeni", kaže.

5. Da li je od poverenja ostalo išta? 

Neko vas je slagao, ne jednom, ne dva puta, već nekolicinu puta više. Posle svake greške su se zakleli da će se njihovo ponašanje popraviti, ali je ipak ostalo isto. Upravo su vas prazna obećanja nagnala na prekid, jer niste želeli da živite u nadi da će sutra biti bolje.

Foto: Shutterstock

"Osim ako su se u periodu dok ste bili razdvojeni magično promenili i shvatili svoje greške, nemojte se miriti. A čak i ako se sada ponašaju bolje prema vama, koliko će vam zapravo trebati da ponovo počnete da im verujete? Jeste li spremni uložiti toliko vremena u obnavljanje nečega za šta niste sigurni da će više ikada biti kvalitetno?", govori terapeut na kraju.

Na koncu, Ejčison kaže kako morate imati na umu da, kada iz života eliminišemo jednu lošu stvar, otvaramo vrata drugoj koja je mnogo bolja. Ako nastavite da se vraćate stvarima iz prošlosti, nove i bolje stvari će vrlo teško naći svoj put do vas.

Ostavi komentar