Zašto srećni parovi spavaju odvojeno

Zašto srećni parovi spavaju odvojeno

Najnovija istraživanja pokazuju da sve više parova spava u različitim krevetima, neretko i u odvojenim spavaćim sobama, ali ne zbog problema u vezi!

Foto: Shutterstock

Neki stručnjaci čak kažu da ne postoji ništa bolje nego spavati s partnerom – odvojeno. Jedan hrče, dok drugog to izluđuje, jednom trebaju dva prekrivača i čarape, a drugi bi najradije uključio klima uređaj – sve ovo ometa san.

Naravno, spavanje zajedno jača emocionalnu povezanost i intimnost, ali to može da se postigne i na druge načine osim spavanja. Oni koji spavaju odvojeno, mogu jednostavno da odvoje vreme za intimu ujutro ili uveče, pre ili posle spavanja, ili tokom dana, prenosi portal Atma.

Kvalitetan san je jedna od najvažnijih stvari za zdravlje. Ako spavate zajedno jer "tako se radi u vezi", ali zbog toga patite od manjka kvalitetnog sna (zbog drugačijih navika partnera), vi nećete biti bliže emocionalno, već će ta druga osoba samo još više da vas nervira.

Foto: Pixabay

Odvojeno spavanje – izbor je svakog para, a ne znak problema u vezi.

Evo šta kažu parovi koji su odlučili da spavaju odvojeno, i kako to utiče na njihov odnos:

"Oboje smo introvertni i želimo da imamo spostveni prostor. Spavali smo u odvojenim sobama od početka. Imam nesanicu i vrlo osetljiv san, budim se i na najmanji šum. Rano idem u krevet i spavam do kasno, a on sedi do kasno i rano ustaje. To je dobar razlog za odvojeno spavanje. Dakle, mi se odmaramo u vreme koje nama odgovara, ali to nas ne sprečava da provodimo kvalitetno vreme zajedno."

Foto: Pixabay

"Imam nesanicu, a on hrče poput medveda. Obično se uveče družimo ili gledamo TV, a onda on ide da spava u svoju sobu. Idem i ja u svoju. Ja srećna i on zadovoljan, jer ga ne lupam stalno nogama u snu kako bi prestao da hrče."

"Mi spavamo odvojeno svih 15 godina braka. To je postalo naročito korisno nakon rođenja dece, kada je svaki minut dragocen za san i odmor. Ipak, ujutro skuvam kafu i dođem u njegov krevet."

"Od prošle godine spavamo u različitim sobama, to je neverovatno iskustvo! Naš odnos je postao još jači, jer se više ne budimo čangrizavi i raspravljamo o tome ko je hrkao glasno i ko je koga probudio."

Foto: Pixabay

"Mi jednostavno imamo različite potrebe. Moja spavaća soba je prava ženska pećina - eterična ulja, ružičasti jastučići, parfemi, cveće, osveživači vazduha itd. On je više za spartanske uslove. Ipak, to ne utiče loše na naš odnos. Naprotiv, kad se sretnemo, mi smo kreativniji. I spavamo kao bebe."

Zatvoreno za komentare.