Zašto su žene sa figurom peščanog sata privlačnije muškarcima

Zašto su žene sa figurom peščanog sata privlačnije muškarcima

Dugo se nagađalo da su žene sa figurom peščanog sata privlačnije muškarcima jer njihovo telo asocira na veću plodnost. Međutim, naučnici su otkrili da to, ipak, nije slučaj. 

Foto: Instagram/screenshot

Žene s telom Kim Kardašijan odnosno s uskim strukom i širim bokovima, zapravo se muškoj populaciji više sviđaju jer je takva figura indikator mladosti.

Antropolozi sa fakulteta u Kaliforniji istražili su stotine postojećih studija koje su se fokusirale na odnos atraktivnosti, oblik tela i indeks telesne mase (BMI).

Otkrili su da žene s figurom peščanog sata zapravo imaju manje šanse da ostanu u drugom stanju nego one s manje izraženim strukom i bokovima. Naučnici tvrde da je to zato što žene većinom imaju takvu figuru u kasnim tinejdžerskim godinama odnosno do dvadesete kada im porodica nije prioritet.

Foto: Instagram

Plodnost je zapravo manja kod žena s višim i nižim indeksom telesne mase, navodi se u časopisu Evolutionary Psychology. 

Prema podacima iz 58 različitih kultura, otprilike 4/5 muškaraca preferiraju žene koje pripadaju u skupinu "punijih ili debljih". Međutim, u zapadnjačkom društvu muškarci smatraju žene s nižim indeksom telesne mase atraktivnijima.

Foto: Instagram/Screenshot

Studija je zaključila, stoga, da su BMI i oblik tela indikator dobi žene koja utiče na to koliko će se muškarac zainteresovati.

Zatvoreno za komentare.