Zbog čega je veza na daljinu bolja od "normalne" veze?

Zbog čega je veza na daljinu bolja od „normalne“ veze?

Ako ste u vezi sa osobom koja ne živi u istom gradu, verovatno imate neke strahove… Ali, većina ih je bezrazložna, izgleda. Donosimo vam nekoliko velikih prednosti veza na daljinu.

Foto: Shutterstock

Iako zvuči komplikovano, toliko da se mnogi ljudi ne usuđuju uopšte da se upuste u tu avanturu, veza na daljinu nije unapred osuđena na propast.

Istraživanje nedavno sprovedeno na Univerzitetu u Kvinsu pokazalo je da mladi parovi koji su u vezama na daljinu nisu manje zadovoljni kvalitetom svog odnosa od onih koji žive u istom gradu.

Foto: Shutterstock

Ispostavilo se, čak, da oni koji ne žive u istom gradu funkcionišu "bolje u mnogim važnim oblastima", kaže psiholog Ema Dargi koja je vodila ovo istraživanje, u kojem je učestvovalo 717 osoba koje su u vezama na daljinu i 425 osoba čiji partner živi u istom gradu.

Foto: Shutterstock

Rezultati su pokazali da parovi koji su razdvojeni osećaju viši stepen "zadovoljstva, bliskosti i komunikacije", navodi se u studiji, što znači da uopšte nije nemoguće da veza na daljinu uspe.

Šta je pokazala analiza odgovora osoba koje su učestvovale u ovom istraživanju?

Parovi koji su u vezi na daljinu imaju bolju komunikaciju

Foto: Shutterstock

Deluje čudno na prvi pogled, ali ranija studija sprovedena na Kornel univerzitetu to potvrđuje. Parovi koji ne žive u istom gradu čuju se tri ili četiri puta u toku dana.

To prirodno vodi ka snažnijoj vezi. Pa, razmislite i sami, koliko puta se desi da se ne čujete sa osobom koju volite u toku dana?

Interakcija je dublja

Foto: Shutterstock

Pomenuta studija je pokazala i da su razgovori koji se vode dublji, da se partner pažljivije sluša. Komunikacija među partnerima koji ne žive u istom gradu podrazumeva i više razgovora o osećanjima i razmišljanjima osobe koju volimo.

Znate o svim onim sitnicama koje uzimamo zdravo za gotovo kad nam je partner "na dohvat ruke".

Razdvojenost pojačava strasti

Foto: Shutterstock

Parovi koji su u vezama na daljinu nemaju problema sa "varnicama" kad se konačno vide. Veze na daljinu imaju i još jednu prednost, pošto ne živite zajedno, ne preti vam opasnost da strast koju osećate bude ugašena svakodnevicom.

Partnera više cenimo

Foto: Shutterstock

Kad ste u vezi sa nekim ko živi daleko, spremni ste više da se potrudite oko te osobe. To znači da ćete uvek, kad vam se pruži prilika da se vidite, partnera staviti na prvo mesto. A to ne radimo baš uvek kad nam je osoba koju volimo blizu, iako bi trebalo…

Posvećeniji smo vezi

Foto: Shutterstock

Osobe koje su u vezi na daljinu su spremnije da prihvate sitne mane i osobenosti osobe koju vole. Iako se čak 30 odsto parova koji su u ovakvoj vezi viđa svega jednom u tri meseca, svi su oni izjavili su da su vrlo posvećeni partneru i da im je važno da veza uspe.

Zatvoreno za komentare.