Zbog njih na kraju uvek budete razočarani - ovo su 4 mita o ljubavi u koje mnogi i dalje veruju

Zbog njih na kraju uvek budete razočarani – ovo su 4 mita o ljubavi u koje mnogi i dalje veruju

Nemojte da živite u zabludi da se ljubav dešava samo sa "posebnim" osobama. Ovo su 4 mita o ljubavi u koje mnogi i dalje veruju!

Foto: Shutterstock
 

Ako vam nikako ne ide u ljubavi, vreme je da preispitate svoja uverenja, ali i očekivanja.

Naši zahtevi mogu da budu toliko veliki da time odbijamo druge ljude, zbog čega na kraju opet ostajemo sami.

Mitovi u ljubavi su brojni, a mogu da budu samo pogubni po naše odnose.

Prepoznajte ih na vreme i počnite da radite na promeni načina razmišljanja.

Prvi mit: Ljubav se može doživeti samo sa posebnom osobom

Ovo je jedno od uverenja koje je plasirano putem romantičnih serija i filmova u kojima je ljubav idealizovana. Oni koji se vode ovim shvatanjem najčešće ostaju sami jer nikako ne mogu da pronađu nekoga ko ispunjava sva očekivanja. Time, zaparavo, rade sebi na štetu jer odbijaju druge ljude koji su možda dobri za njih.

Drugi mit: Ako je ljubav prava, onda je i seks sjajan

Ovo je dvostruka zamka. Dvoje ljudi može da se voli i poštuje, ali da im seks bude loš ukoliko partneri imaju različite preferencije po ovom pitanju.

Foto: Shutterstock

Isto tako, ako je seks sjajan, to ne garantuje da između dve osobe postoje emocije i ljubav, već se odnos svodi na telesni užitak i  ništa više.

Treći mit: Ljubav je strast

U ozbiljnim i dugim vezama niko ne može da vam garantuje da će strast i dalje biti prisutna, ali to ne znači da vi više ne volite partnera. Oni koji se vode ovim uverenjem obično u jednom trenutku posumnjaju u svoja osećanja ili osećanja partnera.

Zapravo, sve je stvar hemijskih reakcija u organizmu. Smanjenje intenziteta strasti je normalan i uobičajen proces jer telo ne može dugo da bude u stanju afekta.

Stoga je stabilizacija i zamena strasti nežnošću i snažnom privrženošću normalna i poželjna i ona je garancija dugotrajne veze u kojoj par komunicira i rešava zajedničke životne zadatke, a ne samo da zadovoljava svoje telesne potrebe.

Četvrti mit: Ljubav ima moć da menja svakog i sve

Kada je čovek zaljubljen, on neminovno oseti promene u svom ponašanju. Ali to ne znači da će se on suštinski promeniti, niti iko to može da vam garantuje.

Da bi do promene došlo, ukoliko osoba nešto radi loše ili ima navike koje vama ne odgovaraju, ona sama to mora da poželi i da inicira promenu.

Foto: Shutterstock

Uvek imajte na umu da nas ne menja ljubav, već naša želja da budemo još bolji sebi, a samim tim i voljenoj osobi.

Ovom mitu da ljubav menja sve takođe su umnogome doprinele serije i filmovi. Scenario je kao po obrascu- dobra, pametna i vredna devojka zaljubljuje se u “lošeg momka” i menja ga, spašava ga iz kandži zavisnosti, problema, pa on postaje nežan, brižan, uzoran.

Ovaj mit doneo je mnogo razičarenja onima koji nisu uspeli da “spasu” voljenu osobu od loših navika ili društva.

Oni su to doživeli kao lični poraz, misleći da njihova ljubav nije bila dovoljno jaka. Ali, nije ključ u ljubavi, već u samom pojedincu.

Zatvoreno za komentare.