Znakovi će vam sve reći - ovo su razlike između dobre i loše veze

Znakovi će vam sve reći – ovo su razlike između dobre i loše veze

Šta je ljubav? Da li je to umeće, da li je u nju potrebno uložiti trud i znanje, ili je u pitanju osećanje u kojem treba uživati? I koje su razlike između dobre i loše veze?

Foto: Shutterstock

Ljubav, ma koliko divna bila, morate da negujete. Na nju morate da pazite i da je "zalivate" kako bi bila zdrava. Naravno, sve to treba da radite zajedno sa svojim partnerom.

I zato, ukoliko neke stvari ne funkcionišu, neće ni početi. Ono što je jako važno jeste da prepoznate razlike između dobre i loše veze. Toksične veze ne samo da su to - toksične, već iz vas izvlače sve najbolje i ostavljaju ruine.

Obratite pažnju na ovih sedam stvari!

Ovo su razlike između dobre i loše veze:

1. Izvinjenja

Dobra veza: Vi i vaš partner možete otvoreno jedno drugom da kažete šta ne valja, priznate greške i nastavite dalje.

Loša veza: Izvinjenje je retkost i teško se izgovara naglas. Neki ljudi imaju problem s izvinjenjima, jer mogu da stvore osećaj ranjivosti, kaže psiholog En Brenan Malek. Ona objašnjava da čak i kad se to desi, brižljiv partner će pre da proguta knedlu i da kaže da mu je žao, nego da nastavi da vas povređuje.

2. Šta se ceni

Dobra veza: Uglavnom se fokusirate na pozitivne stvari, možda nekad spomenete neke stvari koje biste voleli da se poprave.

Loša veza: Uglavnom se fokusirate na negativne stvari i konstantno naglašavate ono što vam smeta. U srećnim vezama pažnja je uvek usmerena ka onome što je dobro. Ako ste uvek frustrirani zbog stvari koje su loše, možda je vreme da nešto promenite.

3. Tišina

Dobra veza: Nema mnogo tihih trenutaka ili nezrelih svađa. Sve se rešava efikasnom komunikacijom.

Loša veza: Konstantno ignorišete jedno drugo, cepidlačite i držite jedno drugo na tankom ledu. Osoba koju partner tretira na ovakav način nikada ne zna na čemu je, pa čak ni da li je partner još uvek zainteresovan za nju, kaže Malekova. Ovo naročito može da bude pogubno za nečije samopouzdanje, ako potraje.

4. Pouzdanost

Dobra veza: Verujete da će vaš partner završiti sve što je obećao.

Loša veza: Niste sigurni da li će održati obećanje. U toksičnim vezama su anksioznost i nepoverenje uvek prisutni. Ne možete da verujete partneru na reč, a to je loše.

5. Izlivi besa

Dobra veza: Svađe nisu učestale, a ogromni izlivi besa su još ređi.

Loša veza: Zatureni ključevi od kola izazivaju treći svetski rat. Ljudima je teško da prepoznaju da imati drugačije mišljenje ne znači da je neko u pravu ili ne, kaže Malekova. U toksičnim vezama poprilično je prisutna kritika.

6. Samoća

Dobra veza: U redu je ako vaš partner ode sa prijateljem na piće, vi bez ikakvog problema možete sami da provedete veče.

Loša veza: 30 propuštenih poziva, 25 poruka, 15 govornih poruka... Zavisnost u vezi u jednom trenutku može da postane jako opasna. Trebalo bi da ste u stanju da provodite vreme sami, bez šizenja i paranoje.

7. Razgovor

Dobra veza: Možete da iskažete svoje mišljenje i da razmenite stavove.

Loša veza: Sve držite duboko potisnuto u sebi. Strah da biste mogli da iznervirate partnera je suptilan znak da nešto nije u redu. Vaš partner je vaša druga polovina, i ne bi trebalo da se plašite da mu kažete kako se osećate, piše 24sedam.

Zatvoreno za komentare.