Zašto se većina veza završava na proleće

Zašto se većina veza završava na proleće

Vreme je sve lepše, dani sve duži, ali proleće nije jedino što stiže… možda vas čeka i raskid.

Prolećni meseci su i početak "sezone raskida", doba u godini kad se veze započete tokom tmurnih zimskih meseci završavaju, kažu psiholozi.

Tokom proleća i leta, osobe koje nisu u "savršenoj" vezi i oni koji imaju bilo kakvu dilemu u vezi sa svojim trenutnim partnerom, lakše se odlučuju da raskinu, zato što podsvesno žele da budu slobodni za moguće letnje avanture.

Ovaj fenomen je na neki način uspostavljanje prirodne ravnoteže zimi, tokom koje smo spremni da budemo u kakvoj-takvoj vezi, samo da ne bismo bili usamljeni tokom najdepresivnijeg i najdosadnijeg perioda u godini.

"Zimi zbog manje sunčanih dana telo proizvodi više melatonina, hormona koji je naš "odgovor" na mrak i čini nas umornim, a stvara manje serotonina, neurotransmitera koji čini da se osećamo dobro i budemo srećni", kaže psiholog dr Danijela Forši.

Ali, "kad ima više sunca, u proleće i leto, stvara se manje melatonina i više serotonina, koji vas čini srećnim, tako da više nemate potrebu da budete sa nekim da biste osetili sigurnost i radost", objašnjava ona.

Dakle, ako je vaš odnos sa partnerom "klimav", nemojte se iznenaditi ako konačno prelomite i rastanete se. Proleće je vreme za nove početke u svemu, pa i u ljubavi.

Zatvoreno za komentare.