Malo je povrća koje ima toliko blagotvornih dejstava na ljudski organizam kao što su ljute papričice. Za toliki terapijski spektar najzaslužniji je kapsaicin, sastojak koji papričicama daje i ljutinu i lekovita svojstva.
Foto: Shutterstock
Od koncentracije kapsaicina zavisi i stepen ljutine papričice. Ona najljuća ne samo da peče cela usta, nego tera i suze na oči. Nekima se to nimalo ne sviđa pa ljutu papričicu izbegavaju u širokom luku iako mnogo propuštaju. Zato treba početi s malim dozama.
Foto: Shutterstock
Kapsaicin ima protivzapaljensko dejstvo pa se smatra da može spreči nastanak artritisa, ali i dijebetesne neuropatije.
U delovima sveta gde se ljute papričice masovno uzgajaju i jedu, manje je moždanih udara, bolesti srca i krvnih sudova, pa se smatraju najzdravijom namirnicom na svetu. I za to je zaslužan kapsaicin koji snižava nivo masnoća u krvi i sprečava formiranje opasnih krvnih ugrušaka.
Foto: Pixabay
Ljute papričice rešavaju i problemi lošeg apetita i loše probave, a u jačanju imuniteta pokazuju bolje rezultate od brojnih suplemenata. Beta karoten i provitamin A nama daju otpornost, a paprikama jarkocrvenu boju.
Foto: Shutterstock
Iako se dugo verovalo da konzumiranje ljute hrane, pa i ljutih papričica, može da izazove čir na želucu, sada se zna da to nije tačno i da kapsaicin čuva organe za varenje tako što podstiče stvaranje zaštitnih želudačnih sokova.