Ljute papričice spadaju u najzdravije namirnice na svetu

Ljute papričice su kraljice svih paprika

Malo je povrća koje ima toliko blagotvornih dejstava na ljudski organizam kao što su ljute papričice. Za toliki terapijski spektar najzaslužniji je kapsaicin, sastojak koji papričicama daje i ljutinu i lekovita svojstva.

Foto: Shutterstock

Od koncentracije kapsaicina zavisi i stepen ljutine papričice. Ona najljuća ne samo da peče cela usta, nego tera i suze na oči. Nekima se to nimalo ne sviđa pa ljutu papričicu izbegavaju u širokom luku iako mnogo propuštaju. Zato treba početi s malim dozama.

Foto: Shutterstock

Kapsaicin ima protivzapaljensko dejstvo pa se smatra da može spreči nastanak artritisa, ali i dijebetesne neuropatije.

U delovima sveta gde se ljute papričice masovno uzgajaju i jedu, manje je moždanih udara, bolesti srca i krvnih sudova, pa se smatraju najzdravijom namirnicom na svetu. I za to je zaslužan kapsaicin koji snižava nivo masnoća u krvi i sprečava formiranje opasnih krvnih ugrušaka.

Foto: Pixabay

Ljute papričice rešavaju i problemi lošeg apetita i loše probave, a u jačanju imuniteta pokazuju bolje rezultate od brojnih suplemenata. Beta karoten i provitamin A nama daju otpornost, a paprikama jarkocrvenu boju.

Foto: Shutterstock

Iako se dugo verovalo da konzumiranje ljute hrane, pa i ljutih papričica, može da izazove čir na želucu, sada se zna da to nije tačno i da kapsaicin čuva organe za varenje tako što podstiče stvaranje zaštitnih želudačnih sokova.

Zatvoreno za komentare.