Mama ili tata - Evo koje osobine deca nasleđuju od roditelja

Mama ili tata – Evo koje osobine deca nasleđuju od roditelja

Jedno od najčešćih pitanja budućih roditelja je: na koga će beba da liči? Pogledajte šta kaže genetika - koje osobine deca nasleđuju od mame, a koje od tate.

Foto: Shutterstock

Detetov DNK se sastoji od 50 posto majčinih i 50 posto očevih gena. Međutim, muški su dosta agresivniji od ženskih, pa zato deca češće liče na tatu.

Evo šta beba nasleđuje od mame, a šta od tate:

Pol bebe: Pol buduće bebe zavisi od muškarca. Ako muškarac u porodici ima više sestara, dobiće verovatno ćerke, ako ima više braće, dobiće sinove.

Kvalitet zuba: Ako otac ima problema sa zubima - i deca će imati iste probleme. Ovde su geni izričiti - od oca nasleđujemo kvalitet zuba!

Inteligencija: Kćerke će inteligenciju povući od oba roditelja, dok će sinovi biti inteligentni na majku. Međutim, samo do 40% majčine inteligencije se nasleđuje, ostatak se dobija tokom života. Dakle, rad, rad i samo rad.

Mentalne bolesti: S godinama, kvalitet sperme se smanjuje. Zbog toga stariji ljudi mogu preneti mutirane gene svojoj deci. Ovo povećava rizik od mentalnh bolesti, autizma, hiperaktivnosti ili bipolarnog poremećaja.

Muškarac u bilo kom dobu, ako ima koronarnu bolest, verovatno će je preneti sinovima.

Ako se muškarac borio sa neplodnošću, začeće je urađeno vantelesno, sinovi će imati isti problem.

Gojaznost: Težina kod dece zavisi isključivo od majke. Ako je majka gojazna, biće i deca. Ako je majka mršava i deca će biti fit.

Visina: Na visinu utiču više očevi geni, nego majčini. Mada postoje dva merenja:

Ako imate sina, uzmite majčinu visinu, dodajte očevu, a zatim još 5 centimetara na taj zbir. Podelite zbir sa dva i dobićete visinu vašeg sina.

Ako imate ćerku, na majčinu visinu dodajte očevu i od zbira oduzmite 13. Podelite sa 2 i dobićete visinu svoje ćerke, piše Yumama.

Boja očiju: Braon boja očiju je dominantna. Ako jedan od roditelja ima braon oči, a drugi plavu boju, dete će verovatno imati braon oči. Nije isključeno i da dete bude smeđeoko, iako su roditelji plavooki.

Kovrdžava kosa: Ako oba roditelja imaju kovrdžavu kosu - imaće i dete. Ako jedan od roditelja ima kovrdžavu kosu, a drugi ravnu - dete će imati valovitu kosu.

Zatvoreno za komentare.