Mame otvoreno: 15 razloga zbog kojih svekrve omalovažavaju naše roditeljske odluke

Mame otvoreno: 15 razloga zbog kojih svekrve omalovažavaju naše roditeljske odluke

Za mnoge žene, svekrva je osoba na vrhu liste neželjenih saveta, omalovažavanja i posramljivanja. Anonimne mame podelile su svoja najgora iskustva sa svojim svekrvama. Istog trenutka kada žena postane majka, praktično se transformisala u pokretnu metu za bezbroj neželjenih saveta i posramljivanja svake njene roditeljske odluke.

Foto: Shutterstock

To nije nešto s čime se dobrovoljno odaberemo da nosimo, ali nažalost - u većini slučajeva to jednostavno dolazi s ulogom mame i nije nešto čega se tako lako možemo rešiti. 

I iako nam neželjeni saveti i posramljivanje stranaca svima idu na živce, još gore je kada ti isti saveti i posramljivanja dolaze od bliskih članova porodice, naročito kad su u pitanju svekrve. Kad kritiku čujete od partnerove 'druge' žene u životu, osećaj je sličan zabijanju noža u leđa. 

Foto: Shutterstock

Svi znamo da svekrve ponekad mogu biti frustrirajuće. S jedne strane su porodica i vole svoje snaje i unuke čak i kad to nije tako očito, a s druge strane - pasivno agresivni komentari i suptilno i nesuptilno omalovažavanje može dovesti do ludila. 

Stoga je 15 anonimnih mama na portalu Cafe Mom podelilo svoje najgore trenutke posramljivanja sa svekrvama:

Posramljivanje oko odvikavanja od pelena

Foto: Shutterstock

"Prema mojoj veštici od svekrve, moj sin se nikada neće odviknuti od pelena jer nisam dovoljno stroga. Draga gospođo, ostavite me na miru, ima samo dve i po godine."

"Dobronamerno" posramljivanje

"Mislim da moja svekrva misli dobro, ali je jako pasivno agresivna. Poslednja situacija koja mi je digla pritisak je što me konstantno bocka oko toga zašto nisam naučila sina da vozi bicikl.

Foto: Shutterstock

Naime, ona stalno vozi bicikl. Hm, možda zato jer je još uvek u vrtiću i ne zanima ga toliko vožnja bicikla?"

Plastična bradavica

Foto: Shutterstock

"Počela sam da radim pa kombinujem dojenje i formulu. Kad svekrva vidi mog sina s bočicom, uvek se namršti i pita me osećam li se zaista dobro što mi dete ima plastičnu bradavicu u ustima. Molim??"

Dvolična svekrva

Foto: Shutterstock

"Moja svekrva uvek mene krivi što su mi deca izbirljiva oko hrane jer sam ja prepopustljiva. Onda oni idu kod nje za vikend i naravno, odbijaju da jedu većinu hrane koju im skuva pa naruče picu. Toliko o tome!"

Ledene noge

"Znate kako postoje one stare bake koje uvek govore kako je bebi hladno i trebaju joj čarapice bez obzira na temperaturu? Da, to je moja svekrva. Uverila me da će mi se beba smrznuti do smrti.

Foto: Shutterstock

P.S. Živim u Arizoni, u suptropsko pustinjskoj klimi. Moja beba je živa i bez čarapa."

Odgajanje mlakonja

"Moja svekrva me pokušava poniziti za sve stvari koje radim kad je u pitanju sigurnost i naziva me 'helikopter mamom'.

Foto: Shutterstock

Jedan od boljih primera je da ona misli kako ja insistiranjem nošenja kaciga za bicikl odgajam male mlakonje pa koluta očima svaki put kad mi deca voze bicikl."

Čudna sam jer volim igru

"Imam svekrvu koja je u potpunosti 'starog kova', tradicionalna, konzervativna i najiskrenije mislim kako baš i ne voli decu.

Foto: Shutterstock

Ona misli kako sam ja jako čudna što želim da se igram sa svojom decom. Po njoj, decu se ne bi trebalo ni videti ni čuti."

Najgore šišanje

Foto: Shutterstock

"Skratila je mom sinu kosu!!! Moja svekrva se meša u sve i mislila je da smo ludi što dopuštamo sinu da ima dugu kosu pa je uzela stvar u svoje ruke i ošišala mu kosu bez da je nas ili njega išta pitala."

Ne znam kako da hranim decu

Foto: Shutterstock

"Posramljivanje zbog hrane me izluđuje. Moja svekrva misli kako je njen posao konstantno da me savetuje oko toga kako da hranim svoju decu i zaista je više ne mogu slušati. Ne, moja deca ne pate jer ih teram da jedu i povrće!"

"Razmaziš ako maziš"

"Prema muževoj mami, razmaziću svoje dete jer je stalno umirujem kada plače. Ima tri meseca. Razmaziću je svojom brigom?!

Foto: Shutterstock

Ne razmaziš ako maziš, ali moja svekrva to očito ne zna..."

Tableti vikendom

Foto: Shutterstock

"Moja deca imaju svoje tablete i smeju da ih koriste vikendima. Naravno, moja svekrva misli kako uništavam njihov mozak i kada je kod nas (a to je obično vikendom), pokušava da ih sakrije ili ih ugasi i govori deci kako su se pokvarili. Poludeću!"

Posramljivanje svega

Foto: Shutterstock

"Posramljivala je moje navike u trudnoće, posramljivala me oko dojenja, a sada me posramljuje jer moja beba ima raspored spavanja. Da, ja sam ovde luda."

Trebala bih zahvaliti mužu što mi pomaže oko dece

"Ona apsolutno nema nikakvih očekivanja oko svog sina, mog muža i njegovog roditeljstva.

Foto: Shutterstock

Ponaša se kao da mi on čini uslugu što se brine za našu decu. Non stop slušam komentare poput: "Baš si srećnica što ti muž menja pelene. Da, jer on uopšte nije roditelj"..."

Omalovažavanje mama domaćica

"Moja svekrva je poslovna žena, što je super. Ima karijeru i drago mi je što voli svoj posao. Ali, ja sam isto tako srećna što sam trenutno domaćica i nije mi lepo što se ponaša kao da sam lenja što ne radim.

Foto: Shutterstock

Svaki put započne rečenicu s: 'Sigurno je lepo...' i onda govori koliko 'slobodnog vremena' imam."

Idem u pakao

"Mi nismo porodica koja ide u crkvu. S druge strane, moja svekrva je jako religiozna. Ja to poštujem, ali htela bih i da ona poštuje mene.

Foto: Shutterstock

Konstantno me posramljuje što nisam krstila decu i svako malo usputno spomene kako ću završiti u paklu."

Zatvoreno za komentare.