5 manira za stolom koji bi svako od nas trebalo da poštuje

5 manira za stolom koji bi svako od nas trebalo da poštuje

Po besmrtnim rečima uglađenog tajnog agenta Kolina Firta u filmu "Kingsman: The Secret Service" iz 2014. godine, "maniri napraviše čoveka." 

Foto: Shutterstock

Dakle, moramo se složiti sa time i stoga smo ovde da vas poučimo nekim osnovnim manirima za stolom koje bi svako trebao da zna.

Salvete

Čim priđete stolu za obedovanje, pobrinite se da izvadite salvetu iz tanjira i da je stavite na svoje krilo dok budete sedali.

Foto: Shutterstock

Takođe je bitno da znate da ukoliko morate da se udaljite od stola u bilo kom trenutku tokom obroka, trebalo bi da ostavite salvetu na vašoj stolici i nikada na stolu!

Sedenje

Vrlo je bitno da sedite na pravi način ukoliko niste neki aljkavi klinac. Potrudite se i sedite na komfornoj udaljenosti od stola, tako da vam ruke budu u nivou sa stolom dok su vam laktovi savijeni.

Foto: Shutterstock

Kada govorimo o laktovima, nikada se ne oslanjajte na njih za stolom - to je sam vrhunac nepristojnosti. Držanje je takođe od ključnog značaja i zato se trudite da sedite uspravno i držite ruke u krilu kada ne jedete.

Čekanje

Podrazumevani standard je da nikada ne biste trebali početi sa jelom sve dok svi ne budu usluženi, osim ukoliko domaćin na tome ne bude insistirao. Ovo važi i za privatne obede i za posete restoranima u kojima hrana može doći i sa kašnjenjem ukoliko je slavlje većeg obima.

Foto: Shutterstock

Pre nego što konačno počnete da jedete, takođe se smatra lepim ponašanjem pitati ostale da li im možete pomoći sa dodavanjem nečega što je na stolu, npr. putera, bibera ili soli.

Obedovanje

Sada, kada se radi o obedovanju samog obroka, probajte da ne sručite sve u stomak u jednom velikom zalogaju. Jedite opuštenim ritmom koji će biti usklađen sa ostalima koji sede za stolom.

Foto: Shutterstock

Ukoliko želite brzo da završite sa obrokom, pa za to postoje restorani brze hrane. Potrudite se da učestvujete u obroku sa ostalima za stolom. Kada smo već kod toga, nikada, nikada nemojte pričati punim ustima za stolom.

Kraj

Pošto ste se naručkali, povedite računa da odložite nož i viljušku u tanjiru tako da se dodiruju. Ovo je naročito bitno za restoransko okruženje, jer signalizira konobaru da ste gotovi sa jelom i da može da počisti sto.

Foto: Shutterstock

Konačno, uvek se potrudite da uputite kompliment kuvaru ukoliko ste na večeri kod nekog domaćina, u njegovom domu. Čak i onda kada hrana i nije bila baš sjajna ili po vašem ukusu.

Zatvoreno za komentare.