Masno tkivo na stomaku je opasno, ali na ovom delu tela ima zaštitno dejstvo

Masno tkivo na stomaku je opasno, ali na ovom delu tela ima zaštitno dejstvo

Svim ženama je poznato da se masno tkivo na njihovom telu ne raspoređuje ravnomerno. Razlog za to je, možda, činjenica da ćelije na stomaku i bedrima na različit način "skladište" masti.

Foto: Shutterstock

Zašto je to tako pokušao je u jednom ranijem istraživanju da utvrdi tim lekara sa poznate klinike Mejo u Ročesteru, u američkoj državi Minesota. Profesor Majkl Jensen, sa odeljenja za endokrinologiju ove klinike i njegovi saradnici, stavili su grupu volontera osam nedelja na ishranu prepunu masti.  Za to vreme merili su šta se događa njihovim masnim ćelijama - adipocitima.

Utvrdili su da dok su ćelije na stomaku postajale sve veće, ćelije na bedrima su se množile tako što su "regrutovale" više adipocita iz ranijih "neudebljanih" ćelija.  Što je "regrutovano" više novih masnih ćelija na bedrima, to su osobe dobijale manje masnih naslaga na stomaku.

 Foto: Shutterstock

Razlika između ova dva sala je u tome što salo na stomaku ozbiljno povećava rizik oboljevanja od dijabetesa i drugih sistemskih bolesti dok salo na butinama i bedrima ima "zaštitno dejstvo". Profesor Jensen objasnio je da salo na bedrima, najverovatnije, na neki način "usisava" višak energije koju stvara hrana i tako salo "drži podalje" od stomaka gde ono pričinjava veće štete.

Individualna sklonost da telo zbog gojaznosti bude oblikovano kao "jabuka" ili "kruška" delimično je rezultat sposobnosti organizma da masne ćelije na bedru "regrutuju" više adipocita.

Foto: Shutterstock

Otkriće šta kontroliše ovaj proces u velikoj meri će pomoći da se uspešno borimo protiv razornog dejstva debljine na žensko zdravlje. A ona utiče između ostalog na pojavu kardiovaskualarnih bolesti, nekih malignih oboljenja, dijabetesa, metaboličkog sindroma.

Kod žena u reproduktivnom periodu, višak kilograma, naročito onaj izraženiji, može da oteža mogućnost začeća, a kod trudnica da poveća rizik od prevremenog porođaja.

Gojaznost je takođe i problem za zglobove, posebno kolena, a može da poveća i mogućnost za pojavu inkontinencije, naročito kod starijih žena, koje su ušle u menopauzu.

Foto: Shutterstock

A kod njih je, ako se u tom dobu i goje, velika verovatnoća da će im se masne naslage lepiti baš na stomak, kaže profesor Jensen.

U menopauzi, proizvodnja estrogena i progesterona opada, što za posledicu ima da žene teže gube kilograme koji se zadržavaju na stomaku.

Zatvoreno za komentare.