Medeni mesec - evo odakle potiče ovaj običaj i kad je nastao

Medeni mesec – evo odakle potiče ovaj običaj i kad je nastao

Medeni mesec je jedna od onih tradicija koja je ostala verna svom poreklu, a ipak je u velikoj meri i evoluirala.

Foto: Unsplash

Današnji medeni mesec se svodi na to da se srećni par opusti i provede neko vreme zajedno nakon stresa oko planiranja venčanja.

Kao i mnogi drugi termini, njegovo poreklo je poznato.

Prema Merriam-Vebster rečniku, termin medeni mesec potiče od ideje da je "prvi mesec braka najslađi", dakle med (slatki) i mesec (odnosi se na kalendarski mesec).

Ovaj izraz "Honeymoon" je prvi put upotrebljen na engleskom 1546. godine, ali praksa da se zapravo krene na putovanje nakon venčanja nije ušla u praksu na Zapadu sve do 19. veka.

U Velikoj Britaniji je postalo uobičajeno da elitni parovi nakon braka odlaze na „bračnu turneju“, obično sa porodicom i/ili prijateljima, kako bi posetili one koji nisu bili u mogućnosti da budu prisutni na njihovom venčanju. To je bio običaj koji se prilično brzo proširio Evropom.

Savremeni trend odlaska u inostranstvo na medeni mesec počeo je kao deo guranja ka široko rasprostranjenom turizmu tokom ere Bel Epok. Od ovog trenutka medeni mesec je postao zadovoljstvo i uživanje za mladence.

U početku su najpopularnija destinacija za mladence bile Italija i Francuska rivijera, a većina medenih meseca bi počela u noći venčanja, piše Novosti Magazin.

Suština je ipak u tome da odvojite vreme da se povežete i doživite malo intimnosti i opuštanja nakon dugog i stresnog procesa planiranja venčanja. Ono što je zaista važno je da dobijete ono što vam je potrebno iz ovog najposebnijeg perioda u vašem životu.

Zatvoreno za komentare.