Mega popularno - ovo je muško ime koje se vekovima daje u Srbiji!

Mega popularno – ovo je muško ime koje se vekovima daje u Srbiji!

Prva asocijacija na muško ime Marko je poznati srpski junak Marko Kraljević, za koga se i danas polemiše da li je bio mitološki heroj ili je pak reč o istorijskoj ličnosti odnosno sinu kralja Vukašina.

Foto: Unsplash

O samom poreklu kao i o značenju muškog imena Marko, postoji veliki broj različitih teorija, ali ni jedna od njih nije zasnovana na apsolutnim činjenicama i dokazima, već se prvenstveno svode na pretpostavke koje su pronađene u raznim istorijskim pisanim dokumentima.

Smatra se da je vlastita imenica Marko, poreklom iz italijanskog jezika, i da je suštinski ovo ime jedan "bukvalni" prevod starorimskog imena Marcus. Takođe, neki etimolozi tvrde da je velika mogućnost da je ime Marko, izvedeno od imena Mars, koji je bio rimski bog rata.

U svakom slučaju, i bez obzira na velike nedoumice o njegovom tačnom poreklu, muško ime Marko je jedno od najpopularnijih hrišćanskih imena, i davalo se muškoj deci kako u ranijim periodima tako i u današnje vreme kada se roditelji sve više i rado vraćaju starim imenima sa velikom tradicijom.

Pored polemike o poreklu, postoji čitav niz nedoumica i o značenju imena Marko, predpostavlja se da je koren reči Marko, u suštini slog "mas; maris" što u prevodu ima značenje muževan, hrabar, ratnik, srčan, smeo.

Ovo popularno muško ime izvedeno je i od reči "martius", u bukvalnom prevodu znači da je neko dete "rođeno u martu", pa se tumači kao "vesnik proleća", "nosilac svetlosti i sreće", ili "dete koje donosi radost".

U retkim slučajevima, kada se veruje da je ime Marko poreklom od imena boga Marsa, izvedenica je od reči "mart – kos“ i znači "dečak posvećen bogu rata"; "ratnik"; ili pak "sledbenik rimskog vladara rata ili pak božanstva Marsa".

Zbog svega navedenog nije ni čudo što ovo ime odoleva vremenu i najčešće je davano dečacima na našim prostorima, skoro sigurno da svako od nas u svom okruženju ima makar jednog Marka.

Izvor: Prva

Zatvoreno za komentare.