Da li se mesečar sme buditi

Da li se mesečar sme buditi

Ukoliko imate "posla" sa mesečarom i zateknete ga kako hoda usred noći, a mislite da može da se povredi, slobodno ga probudite.


 
Sigurno ste uvereni da mesečara treba pustiti da ono što je naumio da uradi u snu, to i uradi. U protivnom - samo ćete mu naškoditi. Ali britanska studija je dokazala da je ovo običan mit i da je sasvim u redu da mesečara probudite.

Naučnici su zaključili da verovanje da ne treba dirati onog ko hoda i priča tokom sna potiče iz drevnih vremena, kada se smatralo da su ti ljudi opsednuti duhovima i demonima.

Međutim, sa naučne tačke gledišta u pitanju je obična aktivnost u tzv. sivoj zoni, koja se dešava između jave i sna. Zato, ukoliko imate "posla" sa mesečarom i zateknete ga kako hoda usred noći, a pritom mislite da može da se povredi, jer ide prema spoljnim vratima, terasi, prozoru... slobodno ga probudite.

Dovoljno je da ga nazovete po imenu i blago prodrmate po ramenima. Učinite to nežno i suptilno, jer ako viknete ili ga udarite, naglo ćete ga probuditi iz sna, što može da ga prestravi, pa da odreaguje agresivno.

Zatvoreno za komentare.