Mitrovdan je i dan prosvetnih radnika Srbije

Mitrovdan je i dan prosvetnih radnika Srbije

Mitrovdan, koji se slavi 8. novembra, nije samo verski praznik i srpska slava, već ga i prosvetni radnici Srbije obeležavaju kao svoj dan. Za slavu je uzet baš ovaj datum, jer se računalo da je toga dana rođen Vuk Stefanović Karadžić, reformator srpskog jezika.

Foto: Shutterstock

U svim zemljama se ovaj dan obeležava drugog datuma, pri čemu je svaka od zemalja uzimala neki datum koji je bitan za nacionalnu prosvetu te konkretne sredine.

Zato je kod nas izabran Mitrovdan, datum za koji se verovalo da predstavlja i rođendan Vuka Stefanovića Karadžića.

 Foto: Wikipedia

Međutim, Vuk Karadžić je zapravo rođen 6. novembra, jer je u 18. veku, veku njegovog rođenja razlika između Julijanskog i Gregorijanskog kalendara bila 11 dana a ne 13 kao što je sada, tako da 26. oktobar dan njegovog rođenja zapravo odgovara 6. a ne 8. novembru.

Bilo kako bilo, ostalo je da prosvetni radnici, koji obavljaju važnu društvenu ulogu, jednu od najvažnijih, današnji dan obeležavaju kao svoj.

Foto: Shutterstock

Svetski dan prosvetnih radnika, inače se obeležava 5. oktobra i to se čini širom sveta a pojedinačno obeležavanje vezano za važne ličnosti iz pojedinih sredina, kao što je naše današnje, praktikuje se u više od sto zemalja sveta. 

Zatvoreno za komentare.