Mnogi ne znaju - evo šta zapravo znači oznaka "WC"

Mnogi ne znaju – evo šta zapravo znači oznaka „WC“

Sigurno ste mnogo puta čuli za oznaku WC. Mnogi ne znaju šta ova slova zapravo označavaju. To značenje iznenadilo je brojne korisnike društvenih mreža, da li će i vas? Evo šta zapravo znači oznaka "WC".

Foto: Shutterstock

Jedan poznavalac istorije kaže da slova znače "water closet", što je bio pristojan izraz za upotrebu toaleta. Bukvalni prevod bi glasio "vodećni ormarić" jer u vreme kada je ova skraćenica nastala (19. vek), bilo je nepristojno pričati o fiziološkim potrebama.

"Vodeni ormarić" je predstavljao kompromisno rešenje, prihvatljivo za sve.

"U 19. veku reč tolaet nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti se pričalo o fiziološkim funkcijama. Kako bi se to izbeglo, izmišljen je pojam "vodeni ormarić" za opisivanje tada novog toaleta za ispiranje, posebno na javnim mestima. Skraćenica "WC" smatrala se dovoljno distanciranom i pristojnijom od svoje namene da bi se mogla i izgovoriti, iako se i dalje koristila uz mali osećaj nelagodnosti", kažu na društvenim mrežama.

Kako piše na vodoinstalaterskoj internet stranici Plumbworld, fraza "water closet" prvi put je korišćena u Engleskoj 1870-ih. Ormarić za ispiranje prerastao je u izraz vodeni ormarić a zatim je počela da se upotrebljava skraćenica WC.

Devetnaesti vek bio je vreme velikih inovacija u osmišljavanju modernih toaleta, a taj razvoj je znatno pomogao u poboljšanju javnog zdravlja i higijene, navodi Mirror.

Zatvoreno za komentare.