Mnogi ne znaju - šta zapravo znači skraćenica "WC"?

Mnogi ne znaju – šta zapravo znači skraćenica „WC“?

U 19. veku reč toalet nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su telesne funkcije bile povezivane s korišćenjem toaleta. Skraćenica WC smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja.

Foto: Shutterstock

Mnogi su se iznenadili nakon što su saznali šta WC zapravo znači, uprkos tome što su ta slova videli bezbroj puta dok su odlazili u istu tu prostoriju kako bi obavili nuždu. Velike su šanse da ste, ako ste ikad morali da koristite WC dok ste bili napolju na javnom mestu, videli ta dva slova na vratima, ali možda niste previše razmišljali o tome šta ona zapravo znače.

Brojni korisnici društvenih mreža sada su ostali pozitivno zapanjeni nakon što su saznali njihovo pravo značenje, a koje nudi fascinantan mali uvid u istoriju toaleta i sanitarnih čvorova.

U odgovoru na upit o tome šta pojam WC zapravo znači, jedan ljubitelj istorije objasnio je da ta slova zapravo označavaju „water closet“, što je bio pristojan izraz za korišćenje toaleta u danima javnih kupatila, piše Prva.

Doslovni prevod bio bi „vodeni ormarić“ jer u vreme kada je ta skraćenica nastala nije bilo pristojno pričati o telesnim funkcijama pa je ovo smišljeno kao kompromisno rešenje koje nikog neće uvrediti, a na srpskom se prevodi kao nužnik.

"U 19. veku reč „toalet“ ili „nužnik“ nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su telesne funkcije bile povezane s korišćenjem toaleta. Kako bi se to izbeglo, izmišljen je pojam „vodeni ormarić“ za opisivanje tada novog toaleta na ispiranje, posebno na javnim mestima. Skraćenica WC smatrala se dovoljno dalekom i pristojnijom od svoje funkcije da bi se mogla izgovoriti, iako i dalje s malo nelagode i povučenosti", objasnili su na društvenim mrežama.

Prema vodoinstalaterskoj internet stranici Plumbworld, fraza „water closet“ prvi put je korišćena u Engleskoj 70-ih godina 19. veka. Izvorno poznat kao „ormarić za ispiranje“, ubrzo je postao „vodeni ormarić“ kroz popularnu upotrebu, pre nego što je postao WC.

A 19. vek bio je razdoblje velikih inovacija za moderne toalete, a napredak je znatno pomogao u poboljšanju javnog zdravlja i higijene. Kraljevsko pokućstvo angažovalo je jednog od najpoznatijih sanitarnih inženjera tog vremena Tomasa Krapera da zameni toalete novijim modelima 1886, prenosi Mirror.

Zatvoreno za komentare.