Saveti za pokretanje sopstvenog posla

Saveti za pokretanje sopstvenog posla

Ako razmišljate o tome da pokrenete svoj posao i budete sam svoj gazda za početak morate da shvatite da to nije kao u filmovima. U takav poduhvat je potrebno uložiti puno više volje, želje, truda, vremena i novca nego što se na početku misli. Ali ako imate volje i želje, naravno ima i načina. Evo nekoliko saveta koji mogu da vam budu od pomoći.

Photo: shutterstock

Pre nego počnete najvažnije je da dobro razmislite čime želite da se bavite i ispitate je li to profitabilno na našem tržištu. Stavite na papir nekoliko ideja, razradite ih okvirno i razgovarajte o tome sa svojim potencijalnim saradnicima, potražite iskreno mišljenje članova porodice i prijatelja.

 Photo: shutterstock

Napravite konkretan i dobar poslovni plan gde treba da navedete vaše željene ciljeve, potrebne aktivnosti i finansijske resurse, ali i stanje na tržištu, te vašu potencijalnu poziciju na njemu. U njemu takođe treba da  definišete i nedostatke, prilike i opasnosti po vaš potencijalni posao.

Photo: pexels

Razmislite kakvi su vaši uslovi za finansijsku realizaciju projekta koji ste zamislili i kako će oni uticati na vaš kvalitet života. Proverite kakve su mogućnosti za dobijanje kredita i ne zalećite se unapred, nego pokušajte da što bolje predvidite i rasporedite toškove.

Photo: pixabay

Pripremite se za vođenje marketinga, on će vam biti preko potreban. To se danas često radi preko društvenih mreža, pa morate ovladati neophodnim digitalnim alatima i tehnikama. Postoje razne radionice i seminari na kojima se za kratko vreme možete digitalno obučiti.