Muškarci dali odgovor na večno pitanje - plavuše, crnke ili brinete?

Muškarci dali odgovor na večno pitanje – plavuše, crnke ili brinete?

Istraživanje koje su sproveli naučnici sa Univerziteta Augzburg u Minesoti pokazalo je kakve žene muškarci preferiraju.

Nastavljajući se na prethodna istraživanja koja su pokazala da su muškarci spremniji priskočiti u pomoć plavušama ili ako je reč o konobaricama udeliti veće napojnice, psiholozi su ispitanicima pokazali kompjuterski generisane fotografije žena od ramena naviše s plavom, smeđom i crnom kosom.

Rezultati ispitivanja sprovedenog između 110 muškaraca pokazali su da se žene sa svetlijom kosom čine privlačnijima i imaju veći potencijal za vezu od crnokosih žena, no razlika između plavuša i brineta u ovom ispitivanju nije bila tako velika. Nakon kratkog pogleda na fotografije, muškarci su plavuše doživeli znatno mlađima i zdravijima od brineta, ali se potvrdio i stari stereotip da su promiskuitetnije.

Istraživače to navodi na zaključak da će muškarci za izlaske radije odabrati plavušu, ali ako govorimo o braku skloniji su birati brinete kao majke svog deteta. Takođe, istraživanje je pokazalo i da se žene s dugom kosom čine manje zdravim i atraktivnim, dok su žene sa srednjom dužinom kose pokazale veći potencijal za vezu.

Razloge za veću sklonost muškaraca prema plavušama psiholozi pronalaze u evoluciji, iz vremena kad su ljudi živeli u pećinama. Boja kose tada je bila pouzdana metoda u odabiru potencijalnog partnera. S obzirom na to da ljudska kosa sa starenjem tamni, žene s prirodno svetlijom kosom bile su mlađe, što je u davnim vremenima značilo i da su plodnije.

Međutim, psiholozi upozoravaju da su na muško prosuđivanje privlačnosti žena veliki uticaj ostavile protekle decenije u kojima su plavuše bile "preterano prezastupljene".

Izvor: N1

Zatvoreno za komentare.