10 pesama koje će vam pomoći da se uspavate

10 pesama koje će vam pomoći da se uspavate

Mnoge pesme sporog tempa mogu imati uspavljujući efekt, ali jedna je apsolutni prvak. Ovo su najbolje pesme za uspavljivanje.

Foto: Shutterstock

Postoji mnogo stvari koje mogu pomoći brže da se zaspi, lekovi, meditacija, posebne vežbe, masaža. Ali čak 62 posto ljudi bira muziku kao sredstvo uspavljivanja. Postoji i naučni razlog zašto bi trebalo slediti njihov primer.

Naravno, neće vas uspavati baš svaka pesma i zbog toga morate napraviti pravu selekciju, piše Bright Side.

Muzika vam pomaže da bolje spavate, ma koliko godina imali

Nekoliko istraživača je proučavalo efekte slušanja muzike pre odlaska u krevet na ljude različitih uzrasta. Utvrđeno je da slušanje muzike pozitivno utiče na san dece, mladih, pa čak i starijih osoba.

Kako muzika deluje?

Muzika nam pomaže da se opustimo i smanjimo nivo stresa. Prilikom jednog istraživanja korišćena je umirujuća muzika s tempom od 60-80 bita po minuti, i otkriveno je da su nakon slušanja ispitanicima otkucaji srca postali niži i broj udaha u minuti smanjen.

Jedna posebna pesma

Zvučni terapeuti su s bendom Marconi Union napravili posebnu pesmu koja pomaže ljudima da se opuste. Pesma "Weightless" ima stalni tempo od 60 bitova po minuti, da bi se na samom kraju spustila i do 50. Priča se da ova pesma opušta više i od masaže.

Koje pesme izabrati?

Naučnici su testirali pesmu "Weightless" kao i druge opuštajuće pesme. Ovo je lista od 10 pesama koje su najviše smanjivale stres.

Marconi Union - Weightless

Airstream - Electra

DJ Shah - Mellomaniac (Chill Out Mix)

Enya - Watermark

Coldplay - Strawberry Swing

Barcelona - Please Don't Go

All Saints - Pure Shores

Adele - Someone Like You

Mozart - Canzonetta Sull'aria

Café Del Mar - We Can Fly

Naravno, možete uvećati svoju listu za uspavljivanje i dodati pesme za koje smatrate da opuštaju. Samo se setite pravila o tempu i birajte umirujuće pesme.